VITAMIN C UNTUK CEGAH WABAK CORONAVIRUS?

VITAMIN C UNTUK CEGAH WABAK CORONAVIRUS?

Ada news release daripada Orthomolecular Medicine News pada 26 Januari 2020 mengenai Vitamin C! Artikel ini menuliskan, Vitamin C boleh memperlahankan atau menghentikan pandemik Coronavirus secara dramatik jika orang beramai-ramai mengambilnya secara high dose. Katanya lagi, yang penting pada masa ini ialah kita kuatkan “host” iaitu badan kita. So bila ada virus menceroboh, badan kita ada immunity yg lebih kuat untuk memerangi virus itu.

Ia sangat-sangat penting. Kalau lemah immunity badan kita, lagi kuatlah virus tu akan menyerang sehingga membunuh. Jadi jom lah amalkan Vitamin C mulai hari ni. Vitamin C dah terbukti sangat sangat membantu. Bertindak dari sudut pencegahan tu kan lebih baik daripada bertindak ketika tempoh rawatan? Menjauhi penyakit pun obviously lagi mudah daripada melawan penyakit bila ia dah bertambah serius dan dah berada pada tahap membunuh.

Berapa Dose Kena Ambil?
Menurut recommendation, dia recommend 3000mg Vitamin C sehari tau korang. Of course bukan ambik 3000mg tu serentak tapi ia adalah jumlah dalam sehari. Camne tu?Kalau kita pun nak plan untuk increase Vitamin C intake kita kepada 3000mg sehari;

Caranya adalah dengan mengambil 2 biji Vitamin C sebanyak 3 kali sehari: pagi, tengah hari & malam. Contoh, Liya ambil Vita C organik by Dr. Forrest.1 biji bersamaan 500mg Vitamin C. So, 2 biji Vitamin C membekalkan 1000mg.

Info: Setiap biji Vitamin C ini akan melepaskan 100mg Vitamin C ke dalam tubuh kita setiap jam selama 5 jam, untuk selesaikan pelepasan 500mg bagi setiap biji tu. So kalau ambil 2 biji, dapatlah 200mg setiap jam selama 5 jam. Total 3000mg.

Kenapa Penting Sustained-Release?
Cukup perlindungan untuk sepanjang masa dan ketika. Kenapa penting jam demi jam ni? Sebab, Vitamin C sifatnya tak mampu di-storage dalam tubuh kita. Kalau kita ambil 1 tablet 1000mg Vitamin C contohnya, badan hanya ambil 200mg (ikut keperluan orang berdasarkan gaya hidup seseorang).Lagi 800mg, badan tak mampu storage. Dia akan buang. Sebab? Badan kita tak mampu “menyimpan” Vitamin C yang berlebihan ni. Memang tak boleh. Vitamin C sifatnya larut air. Dia akan dengan sendirinya terlarut dan dibuang kalau ada berlebihan.So rugilah kan amik 1000mg tu.Disebabkan sifat ni, kita kena cari jalan supaya daripada 1 tablet tu, mampu nak supply Vitamin C kat kita sepanjang masa dan tak ada yang terbazir.Itu yang kena ada kebolehan “pelepasan setiap jam” atau sustained release pada Vitamin C tablets yang kita amik.

Sumber: Wan Syahida Kahar

Cadangan Vitamin atau Makanan Tambahan Lain Untuk Bantu Atasi Coronavirus:

1. Vitamin C – Shaklee ada 2 jenis Vitamin C. Sustained release untuk orang dewasa, dos 500mg per tablet. Setiap sejam 100mg Vitamin C dilepaskan ke dalam tubuh. Melepaskan 500mg vitamin C dalam masa 5 jam untuk meningkatkan penggunaan vitamin C dalam badan & mengurangkan pembaziran. Menepati Recommended Nutrient Intake (RNI) Malaysia. Vitamin C semulajadi yang diekstrak dari jagung. Mengandungi 120mg Bioflavonoid yang akan membantu meningkatkan keberkesanan vitamin C, melegakan inflamasi, menentang infeksi bakteria dan radikal bebas.

Chewable Vita-C untuk kanak-kanak, dos 100mg per tablet. Mengandungi serbuk Rosehips, Bioflavonoids citrus dan hesperidin untuk meningkatkan fungsi Vitamin C. Bebas dari perwarna, perisa & pemanis tiruan.

2. Nutriferon – Berfuntgsi sebagai immune booster, yang sangat berkesan untuk membantu menggalakkan inteferon semulajadi. Interferon ini lah yang akan bantu melindungi tubuh badan kita daripada jangkitan penyakit. Dihasilkan daripada ekstrak 4 tumbuhan; iaitu biji labu, bunga safflower, Honeysuckle Jepun dan biji Plantago.

3. Performance Drink – Minuman isotonik yang sangat bagus untuk badan kekal hidrat. Bila badan dehydrate sebenarnya kita akan lebih mudah untuk terkena serangan penyakit. Minuman isotonik tidak mempunyai karbonat. Dirumus khas dengan kandungan sodium, potasium dan karbohidrat yang mencukupi. Jumlah kepekatan karbohidrat yang ada didalam Performance Drink adalah sama dengan darah kita. Ini memudahkan proses penyerapan sekaligus meningkatkan kadar gula di dalam darah.

4. Zinc Complex – Setiap 1 tablet mengandungi 100% nilai harian yang diperlukan untuk zinc iaitu 15mg. Dirumus dengan Zinc Gluconate iaitu satu bentuk zinc chelated supaya mudah diserap oleh badan.

5. Omega Guard – terdiri daripada 7 asid lemak Omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA, DPA, ALA, SDA. Mengandungi 999mg of Omega-3 (546mg EPA dan 360mg DHA). Sumber ikan lautan dalam di perairan sejuk di Jepun. Dihasilkan dengan penyulingan 3 peringkat; mengeluarkan sebatian berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat dalam ikan. Omega Guard dibuat dari ikan, bukan hati ikan yang boleh memberi kesan toksik.

6. Vivix – mengandungi ekstrak elderberry. Dalam elderberry ada anthocyanin yang sangat bagus untuk mengatasi masalah keradangan, meningkatkan sistem imun dan bagus dalam mengatasi masalah sakit-sakit otot. Bioflavonoids dalam elderberry membantu memusnahkan virus yang boleh menjangkiti sel-sel.

Macam Mana Nak Dapatkan Vitamin Untuk Elak Penularan Wabak Coronavirus?

Boleh terus hubungi Liya di talian;

Liya 019-9590635

Penghantaran seluruh Malaysia
COD Puncak Alam, Meru, KApar, Kuala Selangor, Kuala Lumpur

mamiligat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: