TELEFON BIMBIT PUNCA MUKA DIJANGKITI JERAWAT?

TELEFON BIMBIT PUNCA MUKA DIJANGKITI  JERAWAT?

PUNCA-PUNCA JERAWAT

1.BAKTERIA PADA TELEFON BIMBIT

Tahu tak sebenarnya banyak bakteria yang terdapat pada telefon bimbit yang kita pegang dan gunakan setiap hari. Situasinya, kita  ke hulu ke hilir dengan tangan yang menyentuh dan memegang pelbagai benda sekeliling, dan kemudiannya kita memegang telefon bimbit. Bakteria yang berada di tangan boleh berpindah ke telefon bimbit.

Maka, slah satu cara untuk elakkan jerawat timbul di muka ialah dengan sentiasa merajinkan diri mencuci skrin telefon bimbit. Cara yang paling mudah ialah dengan menggunakan cleaner laptop. 

2. TAK CUKUP TIDUR

Korang pernah tak bila tak cukup tidur nanti kena demam atau sakit-sakit badan? Tahu tak girlss bila kita tak cukup tidur immune system kita tak cukup kuat untuk protect kita dari virus dan bakteria, sebab tu kita senang sakit bila tak cukup tidur.

Ini jugak punca Miss Jerjer senang nak naik kat muka korang. Untuk elakkan senang je, korang kena cukup tidur tau!

3. FOUNDATION TERLALU TEBAL

Korang tahu tak bila korang pakai foundation tebal berlapis-lapis boleh buat kulit wajah tak boleh nak bernafas tau. Bahayakan bila tak bernafas? Jadi carilah foundation yang tak full coverage atau tak pakai foundation pun takpe. Tapiii pakai sunscreen!

4. GULA BERLEBIHAN DALAM DIET HARIAN

asal gula ni pun sis ada cerita dekat entri yang sebelum ni. Kalau korang nak tahu sebenarnya gula ni berasid. Kalau terlampau banyak sangat benda berasid mesti akan efek dekat kulit kita sekali kan?

Gula ni yang menyebab kulit kita menghasilkan minyak yang berlebihan. Sebab tulah mis Jerjer naik tau girlss. Ingat lah “what you eat is what you get”. Jadi amalkan air kosong ya awak semuaa!

5. KERAP TUKAR PRODUK MUKA

Sebenarnya kalau korang selalu sangat tukar skincare ni bahaya tau. Sebabnya bahan kimia yang ada dalam produk tu berbeza-beza. Bila selalu tukar skincare kulit korang akan jadi keliru.

PH dekat muka kita pun akan jadi tak seimbang. PH ni sangat penting kat muka kita tau guys. PH ni lah yang halang dari bakteria hinggap kat muka kita dan menyebabkan jerawat. Kalau nak tukar produk pun sekurangnya tunggu 3 minggu atau lebih

Sumber : OH BULAN

VITAMIN UNTUK KULIT CANTIK

Nutrisi yang baik sangat penting untuk menghasilkan kulit yang cantik dan bebas jerawat. Antyara vitamin yag dicadangkan ialah;

B COMPLEX
Ianya penting dalam kestabilan hormon kita. Kekurangan b complex dalam badan boleh membuatkan kita cepat letih, cepat marah atau moody, cemburu dan banyak lagi. Bila kita dalam keadaan hormon yang tidak stabil jerawat akan mudah terhasil.

VITAMIN C


Ianya sangat penting dalam pembentukan kolagen. Ramai kita yang sibuk nak beli kolagen walhal hanya dengan mengamalkan makanan yang tinggi kandungan vitamin C membantu penghasilan kolagen dengan lebih baik.

VITAMIN E (VITAMIN AWET MUDA)
Terkenal sebagai vitamin awet muda. Ia juga dikatakan melambatkan proses penuaan. Selain itu vitamin E juga dikatakan membantu keseimbangan hormon dan mengawal kadar minyak dalam liang kulit. Vitamin E juga membantu mengurangkan kesan kulit jeragat selain pengambilan beta carotene. Vitamin E juga sangat membantu untuk pudarkan parut.

ESP SOY PROTEIN


Sangat penting dalam penghasilan sel baru. Ianya membantu mengurangkan kesan hitam (kulit mati akibat jerawat). Tompokan hitam pada kulit akibat jerawat sangat sukar dihilangkan kerana kita tidak mendapat cukup protein yang membantu dalam penghasilan sel baru. Untuk dapatkan kulit yang cantik kita perlulah mendapatkan makanan yang bersumberkan protein yang baik.

BAGAIMANA NAK DAPATKAN VITAMIN UNTUK KULIT CANTIK?

Ok now dah tahu setiap satu fungsinya. Kalau nak lebih detail lagi wasap admin ya.

Bulan ni ada promosi istimewa untuk vitamin kulit cantik. Diskaun 10%

Hubungi :019-9590635

Pengahantaran setiap hari ke seluruh Malaysia.

COD Puncak Alam, Meru, KApar, KUala Selangor, Kuala Lumpur

mamiligat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: