SIHAT CERGAS

badan cergas banyak duit

Teknik ASB Setel PTPTN ?

Guna ASB Financing untuk setelkan PTPTN.

Ada hutang ptptn 25k, dengan interest 1%, bayaran bulanan RM150 untuk tempoh 15 tahun.

Boleh ke kita cepatkan tempoh bayar hutang ni? InsyaAllah boleh. Kita guna ASBF untuk bantu kita setelkan hutang ni td.

ASBF : 50K
Installment bulanan : RM 256
Installment setahun : RM 3,072

Kemudian kita buat teknik hybrid untuk maksimumkan sijil kita sampai 200k.

Berikut pengiraan jika dividen+bonus setiap tahun ialah 7%.

1⃣Tahun pertama :

💥Sijil 1
Installment sijil 1 ASBF bernilai 50k ni kita kena bayar sendiri. Bulanan RM 256, setahun RM 3,072.

Jika dividen setiap tahun 7%, kita akan dpt 3.5k sebagai dividen👇🏻

Dividen : 50k x 7% = 3,500

2⃣Tahun kedua :

💥Sijil 1
Guna dividen 3,500 tadi untuk bayar installment tahunan 3,072 tadi.

Baki selepas bayar installment tadi (3,500-3,072=RM 428) kita biarkan tercompounding dalam ASB kita.

💥Sijil 2
Pada tahun ni jugak, kita bukak sijil ke 2 ASBF bernilai 50k. Sijil 2 ni kita kena bayar pakai duit kita sendiri dulu sbb belum cukup 1 tahun untuk kita guna dividen dia.

Sijil 1 bernilai 50k tadi dividen ASB dah tolong bayarkan

Tahun kedua ni kita punya komitmen ASBF 100k hasil dari 2 sijil ni maintain RM256 sebulan.

3⃣Tahun ketiga :

💥Sijil 1
Guna dividen hasil tahun kedua sijil 1 sebanyak RM 3,072 untuk bayar installment sijil 1 ni. Baki dividen dibiarkan compounding dalam ASB.

💥Sijil 2
Guna dividen tahun pertama sijil 2 sebanyak RM 3,072 untuk bayar installment sijil 2 ni. Baki dividen biarkan compounding dalam ASB.

💥Sijil 3
Tahun ketiga ni mohon lagi sijil ke 3 ASBF bernilai 50k. Installment bulanan sijil 3 ni kita kena bayar sendiri.

Sijil 1 dan 2 dividen ASB bayarkan, sijil 3 kita bayar sendiri.

Installment 3 sijil ASBF kita yang berjumlah 150k masih maintain installment bulanan dia RM 256 setiap bulan.

4⃣Tahun keempat

💥Sijil 1
Guna dividen tahun ketiga sijil 1 sebanyak RM 3,072 untuk bayar installment sijil 1 ni. Baki dividen tadi dibiarkan compounding dalam ASB.

💥Sijil 2
Guna dividen tahun kedua sijil 2 sebanyak RM 3,072 untuk bayar installment sijil 2 ni. Baki dividen dibiarkan compounding dalam ASB.

💥Sijil 3
Guna dividen tahun pertama sijil 3 sebanyak RM 3,072 untuk bayar installment sijil 3 ni. Baki divdien dibiarkan compounding dalam ASB.

💥Sijil 4
Tahun keempat ni mohon lagi sijil ke 4 ASBF bernilai 50k. Installment bulanan sijil 4 ni kita kena bayar sendiri.

Sijil 1, 2 dan 3 dividen ASB bayarkan, sijil 4 kita bayar sendiri.

Installment 4 sijil ASBF kita yang berjumlah 200k masih maintain installment bulanan dia RM 256 setiap bulan.

5⃣Tahun kelima
Masuk je tahun kelima kita terminate semua sijil ASBF kita.

Berikut hasil yang kita akan dapat👇🏻

Dividen terkumpul setiap sijil + Principal Terkumpul/Surrender value

Dividen terkumpul :

Sijil 1⃣
Tahun 1 = RM428
Tahun 2 = RM457
Tahun 3 = RM460
Tahun 4 = RM3,500

Sijil 2⃣
Tahun 2 = RM428
Tahun 3 = RM457
Tahun 4 = RM3,500

Sijil 3⃣
Tahun 3 = RM428
Tahun 4 = RM3,500

Sijil 4⃣
Tahun 4 = RM3,500

Jumlah dividen terkumpul bg 4 sijil ini sebanyak RM 16,658✅

Principal terkumpul pulak sebanyak

Sijil 1 = RM 2,287

Sijil 2 = RM 1,671

Sijil 3 = RM 1,086

Sijil 4 = RM 529

Jumlah principal terkumpul bagi empat sijil ini ialah RM 5,573✅

Selepas 4 tahun, terminate 4 sijil ASBF, akan dapat

RM 16,658 + RM 5,573 = RM 22,231✅

Guna cash 22k ni bayar lumpsum baki PTPTN tadi tu, pada masa tu baki PTPTN akan tinggal RM 17,800.

Jadi akan ada lebihan 22k-17.8k=4.2k✅

Dengan teknik ni, tiap bulan cuma bayar installment ASBF RM 256 dengan PTPTN RM 150, totalnya RM 400 sebulan.

Kalau korg bayar PTPTN 25K tadi untuk 4 tahun, tiap bulan bayar RM 530 kot. Beza RM 130 dengan teknik ni. Boleh jimat RM 130 tiap bulan. Lepas 4 tahun dapat lagi simpan RM 6,240✅

RM 130 x 12 bulan x 4 tahun = RM 6,240

Berapa jumlah untung kita guna teknik ni?

RM 4.2k + RM 6.2K = RM 10.4K✅

Dapat duit ni mcm2 boleh buat, boleh beli rumah, beli kereta, buat kahwin sambung belajar, layan ASBF lagi. Fuh, makin banyk ilmu makin pandai korg manage duit korg.

Best kan teknik ni, korg habis bayar PTPTN, pastu dapat cash. Yang lagi bestnya korg pinjam 25k dengan PTPTN, tapi hakikatnya korg cuma bayar 15.2k sahaja.

(150+256) x 48 bulan = RM 19,488

Tolak dengan lebihan 4.2k tadi, dapatlah

RM 19,488 – RM4.2k = RM15.2K✅

So, untuk korg yang nak apply teknik buat bayar PTPTN, bayar hutang, atau yang masih belum buat ASBF, meh klik link wasap saya di bawah. Saya bantu anda semua

www.wasap.my/60196073767/ASBF+PTPTN

Arif Fiqri
Dr | Unit Trust & Financial Consultant | ASBF Referral | Investor & Trader

Leave a Reply