SIHAT CERGAS

badan cergas banyak duit

Syarikat Berhutang Dengan Kita ?

Syarikat Berhutang Dengan Kita ?

Syarikat berhutang dengan kita?

Wow, macam mana tu?

Tahukah tuan bahawa syarikat boleh berhutang dengan kita walaupun kita pemilik bisnes.

Sebagai contoh, jika hari ini tuan menggunakan RM 2,000 untuk memulakan bisnes, itu adalah modal permulaan yang tuan keluarkan sebagai modal permulaan bisnes.

Setelah beberapa ketika menjalankan bisnes, perniagaan tuan mula menampakkan peningkatan.

Jadi sebagai orang bisnes yang bijak, tuan tidak mengeluarkan “Duit Gaji” tuan dari bisnes tuan.

Apakah tindakan itu benar-benar bijak?

Iya, tindakan itu sangat bijak kerana tuan memberi
makan kembali kepada bisnes tuan.

Cuma, ramai pemilik bisnes seperti tuan tidak mencatat berapakah nilai “Duit Gaji” yang tidak diambil itu sebagai hutang bisnes tuan kepada tuan.

Iya, apabila bisnes tuan sudah mampu membayar gaji
Tuan secara tetap, tuan boleh ambil semula “Duit Gaji” yang telah dipinjamkan oleh tuan kepada bisnes tuan.

======
Owh, macam tu ya.

Jadi macam mana saya nak mula buat tu?
======

1. Tuan boleh bermula dengan mencatat segala perbelanjaan yang dikeluarkan oleh poket tuan sendiri yang dibawa masuk ke dalam bisnes.

2. Tuan tetapkan gaji yang masuk akal untuk tuan terima dari bisnes bagi beberapa bulan/tahun. Setiap bulan, pastikan tuan catit berapa gaji tuan yang tidak diambil itu di dalam satu sistem dokumentasi bernama AAS DOCUMENT SYSTEM.

Dalam sistem itu ada beberapa kelebihan yang lain selain dari catit hutang bisnes tuan kepada tuan

1. Sales listing.
Listing ni akan menyenaraikan semua jualan kita tak kira duit dapat melalui cash atau pun bank.

2. Bank receipt summary.
Gunanya ni supaya kita boleh buat perbandingan antara duit masuk ke dalam bank dengan duit jualan

3. Receivable listing.
Kena senaraikan semua hutang orang lain pada syarikat. Termasuk director juga.

4. Payment listing.
Ni listing penting. Senarai semua bayaran yang dibuat. Kena pastikan documentation lengkap dari payment voucher.

5. Payable listing.
Kena senaraikan semua hutang syarikat pada orang lain. Pada director, staff, supplier dan lain2.

6. Asset listing.
Listing ni kita akan senaraikan semua aset tetap syarikat. Aset yang digunakan dalam jangka masa panjang.

7. Salary listing.
Untuk memudahkan pengurusan tengok total belanja gaji2 staff. Letak semua nama staff lengkap dengan basic pay, epf, socso, EIS, hutang dan lain2.

8. Stock listing.
Stok akhir penting dalam akaun bila nak kira untung kasar. Ramai yang lupa nak buat.

9. Income statement.
Report ni akan tunjukkan berapa untung atau rugi syarikat setiap bulan. Tahu berapa marketing cost and admin cost setiap bulan.

10. Cashflow statement.
Report ni pulak akan tunjukkan hal-hal duit syarikat. Tengok setiap bulan duit makin bertambah atau berkurang.

Listing-listing ni penting untuk dibuat terutama akan digunakan untuk buat akaun nanti. Tak kisah lah kita buat akaun sendiri ke atau orang lain akan buatkan. Bila ada listing ni, mudah je nanti.

Selain untuk buat akaun. Segala listing ni membawa maksud tersendiri pada pengurusan nanti. Penting untuk kita berkembang. Penting untuk akaun, audit dan tax.
Listing-listing ni lah yang ada dalam AAS DOCUMENT SYSTEM.

Untuk pembelian AAS Document System ini, tuan akan
Dapat semua perkara di atas dengan tambahan 5 Bonus :

• 3 Hours Video Training
• Bank receipt summary
• Income statement (Auto)
• Cashflow statement (Auto)
• Group support

Boleh klik di link ini bit.ly/aasdocsystem untuk tahu lebih lanjut berkenaan AAS Document System.

-> bit.ly/aasdocsystem

Leave a Reply