SIHAT CERGAS

badan cergas banyak duit

Selalu Travel Tapi Takut Naik Kapal Terbang Tinggi

Selalu Travel Tapi Takut Naik Kapal Terbang Tinggi

Walaupun almost setiap bulan saya naik kapal terbang (balik kg, coaching, seminar, kelas, etc) but I am actually terrified of flying! Some irrational fears macam takut crash, takut kena hijack, takut landing tempat lain….

& perasaan sama bila kena naik kereta kabel.

Kalau boleh, taknak tau terlibat dalam benda2 tak pijak tanah ni. Coz i have a combination of ‘mild’ claustrophobia & fear of height… aduhh memang tak tahan perasaannya.

Tapi.. nak tak nak, mau tak mau kena juga lah hadapinya. Naik kapal terbang adalah cara paling cepat nak sampai ke destinasi. Lagi2 kami ni tak ada masa utk bertolak awal ke mana2.

Contohnya kalau ada program hari Sabtu di Alor Setar, kami tak boleh bertolak hari Jumaat sebab anak ada tuisyen pada malamnya. Nak gerak tengah2 malam tu, risau pula mengantuk esoknya. So terbang adalah cara terbaik.

Walaupun takut, tetap juga saya buat. Tetap juga saya terbang.

Macam tu lah perasaanya bila kena naik kereta kabel, ataupun chairlift. Tapi takkan tak naik? Rugi lah sampai2 takut nak naik pula. Dah naik, sampai atas sana, puas sangat tau. Takde apa pun.

Nak cakapnya, walaupun ada ketakutan terhadap sesuatu, sy redah je jugak. Jgn jadikan ketakutan tu menghalang kita. Lawan dia. Ingat Allah.

Leave a Reply