SIHAT CERGAS

badan cergas banyak duit

Saintis Shaklee Guna HPLC Untuk Cek Nutrisi Dalam Vitamin Shaklee

Saintis Shaklee Guna HPLC Untuk Cek Nutrisi Dalam Vitamin Shaklee

Masa kelas SYOB minggu lalu, Pakar Nutritionist; Celine ada cerita tentang bagaimana Saintis Shaklee buat kajian kawalan ke atas vitamin dan supplement di dalam makmal.

Mereka gunakan HPLC untuk cek satu satu nutrisi yang ada dalam satu tablet vitamin tu.

Ok, contoh nya lah, Vitalea, multivitamin tertua di dunia.

Mereka guna HPLC untuk cek adakah betul ada 28 nutrisi dalam satu tablet Vitalea tu.

Asingkan 28 nutrisi itu untuk dilakukan pula ujian ujian saringan dan keselamatan.

Jika ada 35 ujian untuk setiap satu nutrisi tu, kita darablah 28 nutrisi x 35 ujian = 980 jenis ujian dah dilakukan hanya untuk Vitalea semata mata.

Jadi, kiralah vitamin dan supplement Shaklee ada berapa jenis?

Saya rasa deep dan terharu sangat sangat dengan ujian ujian ini, sebab saya dulu masa buat research untuk Master, saya gunakan HPLC.

Rugi sangat sangat tak mintak labmate saya Riza Afzan Asri tangkapkan gambar kami operate mesin HPLC dulu.

Walaupun bilik HPLC tu beraircond, tak kira dah berapa peluh menitis dan air mata tumpah sepanjang buat kajian menggunakan mesin ni.

Bukan senang nak buat kajian makmal.

Apatah lagi bila setiap tahun, Shaklee menggunakan pelaburan besar untuk jalankan lebih 100,000 ujian kawalan kualiti yang dijalankan untuk setiap tahun.

Sebanyak lebih 100 lebih ujian klinikal yang ternyata mahal untuk dilakukan tetap dijalankan walaupun produk ini diklasifikasikan sebagai “supplement”, bukan “drugs”.

Sebab itulah, sebagai bukti supplement ini sangat selamat dan berkualiti, telah ada lebih 100 paten yang dilakukan terhadap supplement supplement keluaran Shaklee.

Itulah sebabnya, supplement ini telah wujud selama 100 tahun di pasaran dunia kerana kualitinya.

Selama 100 tahun ini jugalah Shaklee hanya menggunakan bahan semulajadi untuk penghasilan produknya.

Disebabkan ia vitamin terbaik dunia, ia telah dipilih oleh pasukan atlet US untuk Olimpik Rio de Jeneiro, disebabkan mereka terlalu cerewet untuk memilih supplement yang boleh melepasi ujian dopamine serta bantu meningkatkan prestasi mereka secara semulajadi dan ternyata sebanyak 43% pingat dari pasukan Olimpik US datang dari ahli Shaklee Performance team!

Hasilnya, lebih 100 pingat emas, perak dan gangsa yang telah dimenangi oleh atlet atlet yang mengambil Shaklee secara sukarela atas pilihan supplement mereka.

Ya kawan kawan,

Mereka yang memilih Shaklee ni bukan sebarang sebarang manusia tau.

Lihat saja rekod rekod kejayaan dunia; mereka yang catat rekod sebegini semuanya yang hebat hebat belaka :

1) Will Steger, Saintis yang melakukan kajian ke atas kesesuaian manusia untuk bertahan di kawasan North Pole.
2) Will Steger juga mengulang kajian yang sama di kawasan Trans Antartica dan juga Artik.
3) Larry Nielson : pemanjat Gunung Everest yang pertama berjaya naik tanpa bantuan gas oksigen selain dari penduduk tempatan di sana.
4) Jacque Custo : seorang penyelam yang telah berjaya menyelam sebanyak 30,000 kali di dasar lautan.
5) Daedalus berjaya diterbangkan beratus meter jauhnya hanya dengan kekuatan kayuhan kaki manusia (boleh rujuk link https://healthresource.shaklee.com/wp-content/uploads/2014/04/Nadel-1988.pdf?2de911 )
6) Voyager kapal terbang yang telah berjaya mengelilingi dunia tanpa henti yang dipandu oleh dua penerbang yang memerlukan ketahanan fizikal dan fokus yang tinggi untuk capai rekod ini.
7) Angkasawan Scott Kelly, yang naik ke angkasalepas selama setahun untuk dikaji tentang potensi DNA, sel dan keadaan dalaman manusia untuk bertahan di kawasan tiada graviti.

Wah. Banyak info sebenarnya yang boleh dibaca dan dipelajari sebenarnya.

Samada kita saja yang mahu buka minda dan buka hati untuk buat pilihan terbaik demi kesejahteraan kesihatan kita 😍

Saya pilih Shaklee sebab ia sangat selamat, berkesan dan terbukti.

Anda?

#ainulmalikstories

Leave a Reply