RAMBUT GUGUR-Ikuti Cara Wanita Ini Selesaikannya



Rambut merupakan anggota badan yang terletak di atas kepala. Lazimnya rambut berwarna hitam. Namun sesetengah orang rambutnya berwarna perang terutamanya pada mereka yang tinggal di Barat. Rambut digelar mahkota bagi wanita. Rambut yang hitam, lebat, berkilau dan cantik sering menjadi dambaan setiap wanita untuk memilikinya. Namun, masakah rambut gugur sering menghanui wanita terutama wanita bertudung.

Setiap kali menyikat rambut, rambut gugur berhelai-helai sehingga merisaukan wanita. Jika tidak dirawat, lama kelamaan rambut akan menjadi nipis dan berkemungkinan akan botak.

Punca Rambut Gugur

1.Cara Penjagaan Rambut Yang Salah

 • Penggunaan syampu dan perapi rambut yang mengandungi bahan kimia secara kerap dan berlebihan. Contohnya, penggunaan syampu secara berlebihan yang mengandungi paraben akan mengganggu fungsi hormon kerana paraben boleh menembusi kulit dengan mudah.
 • Jarang mencuci rambut dengan betul. Rambut yang jarang dicuci akan mudah berbau, menjadi lembap, dan terlalu berminyak. Sekaligus rambut akan mudah rosak dan mengalami keguguran.

2. Terlalu Mendandan Rambut

 • Penggayaan rambut secara berlebihan akan menyebabkan rambut mudah rosak dan gugur. Contohnya, mengikat atau mendandan rambut dengan ketat berpanjangan.
 • Menurut ahli Dermatologi Mumbai, Dr. Apoorva Shah, kerap mewarna rambut juga boleh menyebabkan keguguran rambut.
 • Penggunaan alat pengering rambut, alat pengerinting dan meluruskan rambut juga boleh menyebabkan akar rambut rosak

3. Gaya Hidup Kurang Sihat

 • Diet tidak seimbang akan menyebabkan kesihatan rambut terjejas. Rambut diperbuat daripada protein, jadi penting untuk mengambil sumber protein yang mencukupi dalam diet seharian. Pengambilan zat besi serta vitamin dan mineral yang lain juga amat penting untuk kesuburan rambut. Jadi amalkanlah diet yang seimbang.
 • Tubuh badan yang kekurangan zat besi akan cenderung untuk mendapat penyakit anemia. Anemia akan menyebabkan pengurangan penghasilan haemoglobin sekaligus mengurangkan jumlah oksigen yang disalurkan pada organ. Apabila folikel rambut tidak mendapat oksigen yang mencukupi, ia akan menjadi rapuh dan mudah putus.
 • Kurang tidur dan penat yang melampau juga akan mempengaruhi kesuburan rambut. Aliran darah yang tidak lancar akan menganggu tumbesaran rambut yang sihat.

4. Tekanan Emosi & Fizikal

 • Menurut Dr. Marc Glashofer, ahli Dermatologi New York City, sebarang jenis trauma seperti kemalangan atau sakit kronik akan menyebabkan masalah keguguran rambut sementara.
 • Tekanan emosi boleh menyebabkan masalah keguguran rambut secara tidak langsung kerana ia akan mengganggu gaya hidup serta keseimbangan hormon anda.

Perubahan Hormon

 • Keguguran rambut yang dialami oleh kaum lelaki sering dikaitkan dengan hormon dihidrotestoteron (DHT). Rambut akan mengalami keguguran jika folikel rambut anda sensitif terhadap DHT.
 • Ketidakseimbangan hormon estrogen dalam kalangan kaum hawa juga menyumbang kepada masalah keguguran rambut.
 • Wanita yang menopaus juga kerap mengalami masalah keguguran rambut kerana hormon estrogen berkurangan.

5. Kesan Ubat-Ubatan

 • Sesetengah ubat yang digunakan untuk merawat penyakit kanser akan menyebabkan rambut gugur.
 • Wanita yang mengambil pil perancang akan cenderung untuk mengalami keguguran rambut jika berhenti menggunakan pil tersebut.
 • Ubat-ubatan seperti ibuprofen dan ubat pencair darah juga boleh meyebabkan masalah keguguran rambut

6. Wanita Bersalin

 • Kebanyakan wanita bersalin akan mengalami masalah keguguran rambut kerana kekurangan nutrisi yang diperlukan untuk tumbesaran rambut. Selain itu, faktor hormon dan stress selepas bersalin juga menyumbang kepada masalah tersebut.

sumber : Shampoo Santan

Cara Wanita Ini Merawat Masalah Rambut Gugur

Kak Ita (bukan nama sebenar) sering mengalami rambut gugur setiap kali menyikat atau selepas mandi. Rambut bukan gugur sehelai malah berhelai-helai. Beliau akhirnya membuat carian di internet dan mandapat Shaklee ada mengeluarkan set penjagaan rambut yang selamat dan berkesan. Beliau terus menghubungi Liya (019-9590635) dan mendapatkan Set Rambut Gugur Shaklee.

Set Rambut Gugur Shaklee terdiri daripada:

ESP : Memberikan nutrien untuk pertumbuhan rambut yang sihat. Sumber protein soya non-GMO dalam ESP akan membantyu menyihatjkan akar rambut, membina sel bawah rambut yang lebih kuat dan membaiki sel-sel yng rosak dengan cepat.

B-Complex : Vitamin B3 (Niasin) sangat penting untuk memeperbaiki aliran darah pada kulit kepala. vitamin B6 (Piridoksin) sangat membantu untukj mengelakkan rambut daripada gugur dan menghasilakn melanin yang cukup untuk mengelakkan rambut rosak dan beruban. Vitamin B12 (Sianokobalamin) sangat penting untk mengatasi masalah rambut gugur. Biotin digunakan untuk menghasilkan keratin dan mengatasi masalah rambut gugur.

Vitalea : Sumber mutivitamin dan mutimineral yang cukup untuk menguatkan akar rambut dan melancarkan peredaran darah pada kulit kepada. Nutrien dan mineral yang cukup menghasilkan kulit kepala yang sihat dan rambut yang kuat untuk elakkan akar rambut lemah. Akar rambut yang kuat akan mengelakkan rambut cepar gugur dan elak rambut bercabang.

Shampoo Prosante : Kandungan premium dan selamat dalam shampoo ini membantu melicinkan kutikel rambut dan melebatkan rambut. Shampoo ini akan membersihkan rambut dan menyingkirkan sisa produk fesyen rambut yang menjadi punca rambut rosak.

Conditioner Prosante : Mengekalkan keseimbangan lipid rambut dan beri kelembapan semulajadi pada rambut. Merapi dan melembapkan rambut dengan membaiki rambut rosak pada permukaan dan hujung rambut dengan memberikan nutrien secukupnya. Merwata dan memberi nutrien ada sel.

Apa Kata Kak Ita Tentang Set Rambut Gugur Shaklee

Berikut adalah testimoni yang diberikan sendiri oleh wanita ini untuk masalah rambut gugur beliau;

Macam Mana Ingin Dapatkan Set Rambut Gugur Anda

Hubungi Liya (whatsaap atau call) : 019-9590635

Penghantaran Seluruh Malaysia

Cod: Puncak Alam, Meru, Kapar, Saujana Utama, Ijok, Cahaya SPK, UiTM Puncak Alam, Kuala Lumpur

Facebook: Daliya Mat Dari

Instagram : @liyashaklee #customerliyashaklee

mamiligat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: