SIHAT CERGAS

badan cergas banyak duit

Muzik KPOP Bukan Rancangan Sehari Dua

Muzik KPOP Bukan Rancangan Sehari Dua

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=847285765619865&id=100010153485239

Wahhh marah betul Abg Awie ( ini smua poyo! Haha ) , tentang isu terkini ini ! Sdikit banyak saya bersetuju dengan Abg Idola kita smua tentang mentaliti2 “Kera di Hutan Disusukan , Anak di Rumah Mati Klaparan “ , sejak azali lagi mmg masyarakat kita trutamanya masyarakat #Melayu mmg banyak berfikiran sbegitu , kalau tak takkan aaa ada peribahasa genius itu .

Tapi saya sokong juga usaha YB SS untuk mengembalikan zaman kgemilangan stadium2 tempatan supaya menjadi “main attraction” utk #Malaysia menjadi tarikan “Eyes of the World” dan sbagainya , setuju . Tapi persoalannnya ,apalah gunanya ada Stadium yang se gah gah Wembley atau Stadium Singapura tetapi yang yg membuat persembahan adalah “ barangan barangan import”? Adakah itu wajah #Malaysia yg hendak di pamerkan di pringkat global ? Hanya kmudahan / facilities aje World Class , seni Malaysia ? Muzik Malaysia ? Apa guna panggil Coldplay / Ed Sheran tapi music kita / band2 tempatan tak dipandang / tak diangkat shebat tu oleh Masyarakat Malaysia sendiri ? Dianaktirikan ? Itu isu dari dulu lagi , takde penyelesaian, sbb otak mentaliti , masih sama , masih di zaman P Ramlee lagi.

Jadi saya sarankan YB YB smua , yang bertanggungjawab membuat kputusan – kputusan supaya cuba kaji selidik akan “The Hal Yu Movement” , yg tercetus di Korea suatu masa dahulu , yang mana dari krajaan ke pengkorporatan ke masyarakat tempatan menyokong penuh usaha untuk “memperkenalkan Korea” dengan cara mereka , bahasa mereka , makanan mereka , appliances mereka , filem2 mereka , dan juga muzik mereka , #KPop , seperti yg diminati sluruh dunia , termasuklah YB YB yg dihormati skalian .

Virus KPop tak diwujudkan dlm satu hari , bukan hanya budak2 tempatan tiba2 nak buat muzik , buat band then jadi Nirvana . Tapi memang telah diformulasikan, telah di ujikaji,diintelektualkan , dan telah direalisasikan oleh smangat nasionalis rakyat Korea , dan Krajaan Korea sendiri .

Jadi apa kata Krajaan Malaysia pun cuba , takpe 10 Tahun, 20 Tahun , 50 tahun , smoga terciptalaj Bunyi Malaysia / Seni Malaysia – atau apa sajalah nama dia nanti !

Hanya 20 sen saya . Siapa yang stuju dgn saya trutamanya pasal Hal Yu Movement tu ,dan knapa kita perlu ada “pergerakan” kita sendiri ( saya percaya ramai yang dah mula ! ) sila sebarkan dakyah songsang tapi suci saya haha .

Majulah Tumbesaran Muzik Malaysia Untuk Negara .

Leave a Reply

Open chat