SIHAT CERGAS

badan cergas banyak duit

Menjaga Keberkatan MASA

Menjaga Keberkatan MASA

KEBERKATAN MASA

Sebelum tu,

Berapa ramai nak tahu kenapa kita rasa masa berlalu dengan pantas..??

Bila kita buka whatsapp dan FB terasa masa sangat pantas..??

Bila kita buka Al-quran terasa masa sangat lama..??

Berapa ramai perasan itu.?

Ketika kita membaca Al Qur’an, minimun kita melibatkan 3 indera yaitu mata untuk melihat mushaf, Lidah (mulut) untuk melafalkan lafazh-lafazh Al Qur’an dan telinga untuk mendengarkan suara bacaan kita. Lebih mantap kalau melibatkan otak dan hati, otak untuk menterjemahkan dan hati untuk merasakan dan menghayati tiap ayat yang dibaca, seolah-olah kita sedang berbicara langsung dengan Allah Subhanahuwata’ala.

‘Utsman bin ‘Affan pernah mengutarakan, “Seandainya hati kita bersih, tentu kita tidak akan pernah puas bersama Al-Qur’an (kalamullah). Sungguh aneh, bagaimana seseorang mampu puas mendengar kalimat indah dari yang ia cintai.” (Al-Jawab Al-Kafi, hlm. 170)

tapi, bila kita sibuk dengan urusan dunia layan whatsapp sbg contoh, masa akan berlalu pergi dengan begitu pantas sekali.

“YA ALLAH!! Kenapa selalu tak cukup masa ni???” 😥😥😥
.
Selalu terasa 24 JAM sehari memang tak cukup untuk selesaikan semua urusan, walaupun dah bangun awal dan stay up hingga lewat malam…
Pernah terfikir tak kenapa? 😐😐

Okay, stop dulu, jom luangkan masa sikit untuk baca kisah pendek di bawa ni… 👇🏻👇🏻
.
Ada seorang guru yang berpesan kepada anak muridnya :
“Jangan engkau tinggalkan membaca Al-Quran, semakin banyak engkau membacanya, engkau akan mendapati urusanmu akan bertambah mudah”.
.
Lalu anak murid itu mengikut apa yang dinasihatkan oleh gurunya, pada permulaannya dia mampu membaca 3 juz Al-Quran sehari. Lalu dari hari kehari, jumlah helaian yang mampu dibacanya bertambah, dan dia mendapati urusannya semakin dimudahkan oleh Allah

Kemudian dia bertanya kepada gurunya “wahai guruku, aku mendapati jumlah helaian Al-Quran yang mampu aku baca semakin meningkat, sedangkan aku seorang yang sibuk dengan kerjaku”.
.
Maka gurunya berkata “waktu seharianmu menjadi berkah, kerana banyaknya engkau membaca Al-Quran, engkau terasa seakan-akan mampu melakukan banyak urusanmu walaupun hanya waktu yang singkat..”
.
Subahanallah. Secara logiknya, bila kita membaca banyak helaian Al-Quran, ia akan mengambil masa yang lama. Dengan kuasa Allah, bila kita baca Al-Quran, waktu kita menjadi lebih berkat. Semakin banyak kita baca Al-Quran, kita akan dapati semakin banyak urusan yang mampu kita lakukan.
.
Bukan kerana waktu 24 jam itu bertambah, tetapi kerana berkatnya waktu, dan kerana urusan kita dipermudahkan oleh Allah, Penjaga Masa kita. InsyaAllah

Rasulullah saw bersabda;
“Barangsiapa yang bangun di pagi hari, dan hanya dunia yang difikirkan olehnya, sehingga seolah-olah ia tidak melihat hak Allah keatas dirinya, maka Allah akan menanamkan 4 penyakit padanya;
.
1️⃣Kebingungan yang tiada putusnya. 🤕
2️⃣Kesibukan yang tidak ada hujungnya. 😵
3️⃣Keperluan yang tidak pernah merasa cukup. 😞
4️⃣Angan-angan yang tiada penghujungnya. 😴

(HR MUSLIM)
.
Jom rutinkan bacaan Al-Quran! jangan lupa juga lakukan Solat Sunat Dhuha!

Semoga bermanfaat untuk kita semua.

Nota : Tugas saya menyampaikan pesanan dan nasihat telah selesai bila saya kongsikan ilmu ini. Hak ilmu ada dua. Pertama beramal. Kedua menyampaikan pada orang lain. Sekarang bergantung pada diri anda pembaca pula. Nak tunaikan dua hak ilmu ini atau tidak. 🙏🏻

Silakan #SHARE dan tag orang yang anda sayang.
.
Jom kita belajar lagi tentang *Magnet Rezeki Cara Allah*
👉👉http://bit.ly/MagnetRezekiNBI
👉🏻👉🏻http://bit.do/WorkbookRMR

Share Share n Share

Jom kita sama sama klik link ini

*KONGSI ARTIKEL INI DENGAN SEBARKAN LINK DI ATAS.*

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Dan jangan lupa like & share link dibawah 👇👇

Like & share…

*Nak Formula best ini ?*

👉 Download *FREE* sekarang di :
➡ http://bit.do/PowerSuperNBI

Jemput ANDA join 2 bilik panas dibawah:

Telegram Channel
👉 www.t.me/RahsiaAmalan100Hari

Telegram Group
👉 www.t.me/RahsiaHikmahDiri769

Jemput Like dan Follow facebook & IG e-Rezeki.my ini juga :

✅ fb.com/erezekimy
✅ instagram.com/erezeki.my

Komen email anda kat bawah jika ingin terima tips magnet rezeki serta merta dari kami.

Leave a Reply

Open chat