SIHAT CERGAS

badan cergas banyak duit

Masalah Insuran Selepas Kerja

“Saya tak perlu perlindungan insuran sebabnya company saya dah cover semuanya”.
.
Jawapan typikal yang sering diberikan oleh org2 yg bekerja bila disoal ttg insurans.
.
Ucap Tahniah sbb company sayangkan awk.
.
Pastu ajukan soalan ini kepada mereka.
.
1. Boleh tau apa yg company cover?
Ans: Selalunya company cover kematian, hilang upaya kekal (HUKK) dan hospital jer.
.
2. Klinik company cover tak?
Ans: Confirm mmg company cover. Company cover sbb pelan nie selalunya pakej Takaful Berkumpulan atau Group Insurance.
.
3. Sampai bila company akan cover?
Ans: sampai kita pencen atau sampai kita resign. Kadang2 ada syarikat yang masih cover sampai pencen. Mgkn unlimited sampai ke family.
.
3. Berapa coverage dari company?
Ans: kalau kematian atau HUKK, company cover sampai RM 200k dan medical hospital cover sampai RM 30k setahun. Kalau setiap sorang dapat RM 30k setahun, maknanya kalau ada 5 org dalam family, kesemuanya total RM 150k. Okay lah ada coverage sorg RM 30K.
.
4. Bila dah resign nanti company cover ke?
Ans: Company dah tak cover dah. Selalunya company mmg dah tak cover kalau dah resign. Untung lah sapa yg dapat coverage lagi lepas resign.
.
5. Dah pencen nanti company cover ke?
Ans: Ntah, tak cover kot. Mgkn cover kot. Cover tak cover, please check dgn HR dept korang.
.
Then, last skali tanya balik soklan yg dia jawab kat atas tadi.
.
A) kalau company tak cover sampai pencen, pas pencen kalau sakit mcmn? Pilih Government atau private?
.
B) Dulu masa kerja dah biasa duk hospital swasta bilik sorg2 tapi dah pencen mcmn? Sanggup ke duduk bilik 6 orang kat hospital?
.
C) Kalau masa kerja dapat coverage RM 30k setahun, masa dah bersara nanti RM 30k cukup ke nak buat rawatan masa dah bersara nanti. Bukan ke risiko semakin tinggi? Bukan ke kos perbelanjaan pun semakin tinggi?
.
D) Dulu masa kerja tak pandang hospital kerajaan tapi dah pencen nak pergi hospital kerajaan ker? Sanggup ker? Tak kisah duduk dalam waiting list ker?
.
E) Kalau dah resign nanti, dah takde coverage daripada company kan? Abis tu sementara nak dapat kerja baru, mcmn dgn coverage? Ada perlindungan tak? Owh, spouse keje kerajaan. Spouse yg kerja kerajaan boleh cover medical treatment pasangannya tetapi sum covered takde la kan?
.
F) Tak nak ke rasa dapat maintain lifestyle dan dapat special treatment hospital walaupun kita dah pencen?
.
G) Nak tak dapat VIP Hospital Treatment wlupun dah dah pencen?
.
H) Nak tak dapat income tambahan bila masuk hospital swasta n kerjaan?
.
I) Nak tak dapat khairat kematian walaupun dah checkout dari dunia nie?
.
J) Sanggup tak bayar RM 20k-30k setahun semata – mata nak bayar medical card masa tua nanti?
.
K) Sanggup tak bayar RM 200-RM 500 dari masa usia muda dan harga caruman tak berubah2 sampai ke pencen pun bayar amaun yg hampir sama?
.
L) Kenapa tak nak amik peluang dengan hanya 10%-15% dari gaji bulanan untuk dapatkan perlindungan dari segi semua sudut?
.
Ini soalan2 yang saya dapat recall kalau ada client2 yg keras hati tak nak amik tahu ttg kepentingan memiliki perlindungan insurans/takaful dan perubatan. Kita suh dieorg pikir. Cumanya jangan masa dah sakit nanti, baru sibuk2 cari konsultan Takaful/Insurans.
.
Ramai yg tak faham hanya 10% spend duit gaji bulanan, mereka tak perlu risau dah sepanjang hayat berkenaan ketidakcukupan selepas mereka dah tiada nanti.

Leave a Reply