SIHAT CERGAS

badan cergas banyak duit

Kolesterol Rendah Asbab Vivix Shaklee

Kolesterol Rendah Asbab Vivix Shaklee

KOLESTROL

Bila sebut kolesterol ni, semua orang pun takut kan?

Mana taknye, dia sangat berkaitan dengan penyakit-penyakit kardiovaskular (sakit jantung), stroke dan sebagainya.

Tapi kolesterol ni sebenarnya penting untuk tubuh kita tau. Kita perlukan kolesterol untuk :

– Pembinaan membran sel. Membran sel ni kerjanya melindungi sel kita & mengawal aktivti keluar-masuk macam-macam benda ke dalam sel kita.

– utk metabolisma vitamin-vitamin larut lemak —> A, D, E, K

– utk penghasilan hormon

– utk penghasilan jus hempedu.

Justeru badan kita kena ada kolesterol, tapiiii dlm kuantiti seperti di bawah :

LDL (kolesterol jahat) —> tidak melebihi 2.6 mg/dL

HDL (kolesterol baik) —-> mesti lebih dari 1 mg/dL

Jumlah total kolesterol —-> mesti kurang dari 5 mg/dL

kalau orang yang biasa buat blood test & ada bahagian kolesterol tu, ce tengok dalam-dalam sikit range korang kat mana.

Kolesterol dalam badan ni tak ditentukan oleh saiz badan ye.

Badan besar ke badan kecik ke, boleh jadi kolesterol tinggi atau rendah. Ada orang kurus kering tapi kolesterol tinggi… ada orang comey tembam tapi kolestrol rendah.

Faktor yang menyumbang kepada tingginya kolesterol seseorang :

— pemakanan. yang ni yang paling dominan lah kalau kita kat malaysia ni. syurga makanan katanya.

— stress. yang ni pun satu hal.

— merokok

— hati yang tidak sihat. bukan sakit hati kat orang (pun boleh jadi juga kalau sampai stress) tapi liver problem.

— pengambilan alkohol & ubat-ubatan yang tidak dikawal (misalnya asal sakit je makan ubat walaupun tanpa preskripsi).

Directly kita dapat kolesterol dari makanan kita, dan dari hati.

Hati akan release kolesterol bila kita makan makanan yang mengandungi trans fat&lemak tepu.

Dan juga bila ada sel kita rosak, hati akan release kolesterol untuk kerja2 penyembuhan. Bila kita stress pun hati akan rembeskan kolesterol.

Kalau kita tak kawal benda-benda tu, contohnya tak makan Vivix, tak macam B Complex untuk kawal stress, hati kita terus supply kolesterol ke dalam blood stream… hmmm, masa tu walaupun jaga makan, kolesterol tinggi juga.

Badan kita ni perlukan penjagaan yang holistik atau keseluruhan. Kita tak boleh nak jaga satu part je, part lain kita biar, tokleh2. semua sekali kena jaga.

Jadi jangan tinggal vitamins walaupun rasa OK jer.. takde masalah ponnn. Especially multivitamins (VitaLea) & vitamin-vitamin asas seperti B Complex, vita C, Vivix dan sebagainya…

Termasuklah Phytocol yang mengandungi fitosterol, khas untuk menghalang penyerapan kolesterol dan juga menurunkan paras LDL dalam darah.

Check paras kolesterol masing2, pasangan, ibu bapa dan sesapa yang rapat dengan kita, kalau skala mereka tak menepati paras kolesterol yang sihat, cepat-cepat suh diorang beli Phytocol, topup sekali dengan Vivix, barulah hujan lebat kat sana šŸ™‚

Allahumma yassir wa la tu’assir.

Leave a Reply