SIHAT CERGAS

badan cergas banyak duit

Kesepian Di Jalan Yang Lurus ?

Kesepian Di Jalan Yang Lurus ?

Bismillah…

📖 MERASA KESEPIAN KETIKA MELALUI JALAN YANG LURUS ?

Ibn Al-Qayyim menjelaskan bahawa orang yang ingin mengikuti jalan yang lurus dalam hidup ini akan menemui realiti bahawa majoriti orang yang berada di sekelilingnya tidak mahu mengikuti jalan yang sama. Dan kerana jiwa manusia secara fitrah akan sentiasa mencari teman, maka ALLAH S.W.T menunjukkan peri pentingnya memiliki teman ketika melalui jalan menuju keredhaan-Nya.

ALLAH telah memperjelaskan maksud persahabatan tersebut dengan firman-Nya dalam Sūrah An-Nisā’ āyat 69:

“Dan barangsiapa yang taat pada ALLAH dan Rasul-Nya, mereka itu akan bersama-sama dengan orang-orang yang dianugerahkan nikmat oleh ALLAH, iaitu: Para Nabi, para siddīqīn (mereka yang lebih dulu mengikuti para Nabi yang terutama kerana menyakini kebenaran mereka, seperti Abu Bakar As-Siddiq ), orang-orang yang mati syāhid dan orang-orang soleh. Dan mereka itulah TEMAN YANG SEBAIK-BAIKNYA.”

Jadi saudaraku…jika engkau merasa sendiri atau kesepian ketika melintasi jalan ALLAH, maka kenangkanlah kembali orang-orang yang sudah melaluinya atau meniti di jalan yang sama, agar tahu bahwa merekalah teman-temanmu, dan agar boleh mencontohi usaha mereka yang terbaik dalam mengikuti jalan mereka.

Pada masa yang sama, abaikan saja mereka yang tak ingin memilih jalan yang sama, lalu tanamkan tekad,keazamanmu dan kuatkan diri sehingga mereka takkan mampu menahan langkahmu.

Dengan izin Allah..

Leave a Reply

Open chat