KENALI ORGAN DETOX DAN FUNGSINYA

KENALI ORGAN DETOX DAN FUNGSINYA

Badan kita sudah direka untuk membuang segala toksin yang diserap dalam badan melalui proses perkumuhan atau detoksifikasi semulajadi. Masha Allah hebat pernciptaan kejadian manusia ni.

Kenali 5 Organ Detox Utama Badan

1.Kulit

Kulit merupakan organ pertama yang terdedah kepada pencemaran khasnya pencemaran melibatkan persekitaran dan bahan kimia. Selain menjadi perlindungan kepada organ di dalam badan,  kulit juga merupakan organ terbesar yang membuat proses detox dengan mengeluarkan peluh dan toksin. Selain itu kulit juga memberikan signal kepada kesihatan tubuh badan contohnya naik ruam atau gatal-gatal kulit apabila terdedah kepada udara kotor seperti jerebu.

2. Paru-paru

Peparu berfungsi dalam proses pernafasan. Setiap hari paru-paru kita berisiko terdedah kepada pencemaran yang bahaya dan mikrob yang memasuki peparu ketika bernafas. Oksigen akan memasuki peparu ketika bernafas (breath in)  dan akan mengeluarkan karbon dioksida dan gas serta bahan kimia tidak perlu ketika kita menghembus nafas (breath out).

3. Sistem penghadaman / usus

Organ dalam sistem penghadaman tentulah usus kecil dan usus besar, dimana ia terlibat dalam proses penghadaman dan penyerapan. Pelbagai jenis makanan yang memasuki tubuh badan kita setiap hari. Ini termasuklah pengawet, pewarna, lemak trans gula dan lain-lain. Makanan akan dihadam apabila masuk ke dalam badan dan kemudian diserap ke dalam salur darah.

4. Buang pinggang

Buah pinggang berfungsi mengawal cecair dalam badan, menapis darah dan bahan buangan dan bertanggungjawab dalam penghasilan hormon. Buah pinggang adalah organ penting untuk kesihatan tubuh badan. Kegagalan fungsi organ ini boleh menyebabkan keperluan untuk melakukan dialisis. Selain daripada menapis darah yang datang daripada proses penghadaman, buah pinggang juga terbeban dengan fungsi berat bagi menapis bahan kimia yang memasuki badan setiap hari!

5. Hati

Hati adalah organ UTAMA yang membuat proses detoksifikasi pada badan. Hati manusia bersaiz seperti bola sepak, akan melakukan proses bagi generasi sel yang baru. Hati juga berfungsi untuk menapis darah, detox bahan kimia dan penghasilan cecair hempedu. Selain daripada menapis darah yang datang daripada proses penghadaman, hati juga terbeban dengan fungsi berat bagi menapis bahan kimia yang memasuki badan setiap hari sama seperti tugas buah pinggang!

Bagaimana Toksin Memasuki Badan

Toksin ni boleh masuk ke dalam badan melalui:

– Paru-paru (udara tercemar)
– Kulit (mekap ada bahan kimia bahaya)
– Usus (makan makanan tinggi toksin / makanan tidak sihat)

Apabila toksin memasuki dalam badan melalui 3 organ ni, toksin ni akan diproses di hati. Seperti yang Liya maklumkan di atas, hati ialah organ utama detox badan. Hampir 80% proses detox berlaku di HATI.

Bagaiman organ hati berfungsi sebagai agen detox semulajadi badan.

Semasa proses detoksifikasi semulajadi badan, mana-mana bahan yang beracun atau bertoksin HATI akan meneglurakannya melalui badan melalui 4 organ seperti berikut:

– Kulit (perpeluhan)
– Kidney (kencing)
– Usus besar (buang air besar)
– Paru-paru (co2)

Apa Berlaku Jika Tidak Dikawal?

Bila kita tidak menjaga pemakanan, hidup di kawasan tercemar atau berdepan dengan terlalu banyak bahan kimia berbahaya seperti racun serangga dan mekap, HATI kita tadi akan jadi overload. Toksin berlebihan akan berkumpul di dalam badan.

Analoginya, kita umpamakan hati tadi seperti badan kita. Apabila semua benda kita kena siapkan pada satu-satu masa, kita menjadi oveeload dan stress melampau. Tak mungkin dapat selesaikan kerja tu kesemuanya. Sama juga dengan hati, apabila toksin terlalu banyak masuk, toksin kena “que’ untuk jalani proses detoksifikasi. Organ hati akan terbeban.

Dan dari situ, badan kita akan mula ada masalah. Toksin akan berkumpul dengan lebih banyak dalam badan. Berkumpul dalam darah, tisu, tulang, sendi, lemak dan macam-macam lagi lah.

 

Makanan Yang Menyokong Proses Detox Badan

Nutrien Penting Untuk Detox Badan

 

Detox Menyeluruh Bersama Shaklee

Shaklee  ialah satu syarikat kesihatan dan kecantikna yang menawarkan program detox badan secara menyeluruh dan berkesan.

 

1) Kami sediakan coaching 17 hari di group whatsapp merangkumi Predetox week, Detox Week dan Post Detox Week. Satu satunya Group yang ada Predetox & Post Detox Week.

2) Kami guide untuk detox dengan ilmu. Banyak ilmu yang sangat mahal yang kami kongsikan dalam Group ini yang tidak ada di luar sana.

3) Kami beri meal plan yang di sediakan oleh Pakar Nutrisi dan dipersetujui oleh Doktor. Insya Allah anda tak akan kelaparan. Tambahan lagi suppliment yang kami gunakan adalah satu-satunya suppliment yang mempunyai Landmark study yang memang Selamat, Terbukti dan Berkesan.

4) Program kami TERBUKTI BERKESAN bagi peserta sebelum ni yang betul betul ikuti panduan yang kami beri.

5. Kini yang terbaru, kami ada ganjaran wang dikembalikan sekiranya sepanjang program ini tiada apa-apa perubahan kepada kesihatan atau berat anda. Dengan syarat segala arahan coach telah anda patuhi. *term and condition apply*

Testimoni Program Detox Bersama Shaklee

Nak Sertai Program Detox Yang Selamat, Berkesan Dan Proven Success?

Kepada sesiapa yang belum pernah buat detox dan berminat nak buat detox, boleh terus hubungi Liya di talian;

Liya 019-9590635

Follow Fb & Ig Liya : Daliya Mat Dari

Liya,

Your Detox Coach.

mamiligat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: