SIHAT CERGAS

badan cergas banyak duit

Indahnya Kempen Buy Muslim First BMF

Indahnya Kempen Buy Muslim First BMF

Indahnya kempen BMF..

πŸ˜€ Siapa sangka kempen ini cukup berkesan menurunkan harga barang. Bukan sesen dua, tapi sampai 50% harga barang. Sebelum ini bukan main liatnya bab turun harga, bila naik harga bukan main laju.

πŸ˜€ Rupa rupanya Kempen ini mengalahkan sst dan gst. Baru tau harga sebenarnya jauh lebih murah. Baru tau yang selama ini mereka mengaut untung berlebihan tanpa kasihan belas.

πŸ˜€ Baru sedar yang umat Islam masih berkuasa. Di tangan umat lslam masih ada kuasa beli yang besar mengatasi kuasa politik. Kuasa ini sudah sangat berkesan meskipun belum digerakkan sepenuhnya.

πŸ˜€ Baru tau, rupa sebenar dan hati busuk orang orang kafir. Mereka benci Islam, tapi nak duit orang Islam. Berlakon letak jenama Islam, tetapi tuduh Islam tiada nilai komersial.

Insyaallah, mereka akan menyesal kerana kempen tolak jawi menyebabkan mereka tidak boleh lagi menggunakan tulisan jawi dalam produk mereka. Dengan itu hendaknya terbeza terus tanpa susah payah antara barangan mereka dengan keluaran syarikat Muslim.

πŸ˜€ Baru buka mata, nampak senarai produk Muslim yang sudah lama di pasaran tetapi tak dipedulikan. Ramai yang tak tahu atau tak kisah selama ini sudah mula berubah. Baru kita meneliti mana produk muslim dan bukan muslim.

πŸ˜€ Baru tersedar kewajipan membantu ekonomi umat Islam. Bila orang Islam kaya.. Sumbangan mereka akan kembali kepada Islam. Orang kafir yang kaya raya langsung tak membantu Islam. Kononnya mereka pembayar cukai tertinggi, kini baru tau.. Hansard parlimen menunjukkan merekalah pembayar yang amat culas.

πŸ˜€ Baru dapat kekuatan nak paksa orang kafir beralih kepada hub halal. Selama ni kerjanya asyik nak masukkan najis ke dalam makanan dan produk. Bila orang Islam sedar dan mencari yang halal.. Empayar bisnes mereka boleh terancam.

πŸ˜€ Baru nak celik mata tentang diskriminasi dan monopoli kuffar. Mereka membuli peniaga peniaga kecil hingga gulung tikar. Mereka membuli pekerja pekerja Muslim dengan layanan perkauman dan keagamaan.

πŸ˜€ Baru tahu, betapa rasisnya mereka apabila mereka tidak dapat menerima bmf, walhal selama ini mereka sudah terlalu lama memboikot barangan keluaran Muslim. Mereka sangat marah apabila sedikit saja kepentingan mereka tergugat.

πŸ˜€ Baru kita faham betapa ekonomi mereka tidaklah sekuat mana. Andai Muslim terus bersatu.. satu persatu bisnes mereka boleh menyembah bumi. Tanpa pembeli, pelanggan dan pengguna.. bisnes mereka tidak berguna.

πŸ˜€ Baru kita insaf, betapa selama ini kita merasa lemah. Kita bukan lemah.. hanya kerana kita tidak bersatu. Kita selalu kalah dalam permainan harga. Apabila kita bersatu kerana aqidah, ramai antara kita yang sanggup beli walaupun sedikit mahal. Apabila dalam fikiran umat Islam tertanam fikrah “Tak mengapa mahal asal halal”.. bisnes mereka bakalan buntu.

πŸ˜€ Barulah muncul peringatan dalam khutbah kedua hari Jumaat tentang bmf. Baru ada galakan nak membuka kedai @ mart disetiap premis umat Islam. Sebelum ni bukan tak ada yang bersemangat, tetapi mati tak bernesan.

Insyaallah.. Sikit masa lagi jika kempen ini berterusan, saya percaya ia boleh menjadi gelombang kebangkitan Islam. Sudah tiba masanya hub halal menjadi pilihan utama ummah. Hub haram akan menguncup dan binasa dengan sendiri.

ΩˆΩ‚Ω„ Ψ¬Ψ§Ψ‘ Ψ§Ω„Ψ­Ω‚ ΩˆΨ²Ω‡Ω‚ Ψ§Ω„Ψ¨Ψ§Ψ·Ω„. Ψ₯Ω† Ψ§Ω„Ψ¨Ψ§Ψ·Ω„ ΩƒΨ§Ω† Ψ²Ω‡ΩˆΩ‚Ψ§.

#CnP
#Please copy n share this comments to related posting

Leave a Reply

Open chat