SIHAT CERGAS

badan cergas banyak duit

Hanya Orang Miskin Faham Perasaan Orang Miskin

Hanya Orang Miskin Faham Perasaan Orang Miskin

HANYA ORANG MISKIN YG FAHAM PERASAAN ORANG MISKIN

Jangan menunjuk2 di facebook nanti apa kata orang yang susah.

semua kau nak tunjuk di facebook makan itu ini,
Pergi sana sini.
Buat itu buat ini.
Beli itu ini
Pernah tak kau fikir, apa perasaan orang yg tak mampu ada macam yang kau ada.

Jawapan nida simple jer.
Hanya orang miskin yg faham perasaan Orang miskin.

Dan orang miskin ada 2 kelompok.

1. Dia miskin tapi dia suka melihat yg best2. Kepelbagaian makanan yg best2.
Dia suka tengok apa yg orang berkemampuan buat dan dia terinspirasi dari kerja keras dan apa yang orang2 disekeliling dia buat.
Orang miskin yg berjiwa positif ini akan jadikan apa yg best2 yg dia tengok di facebook, instagram dan youtube ni as an inspiration which is 1 find day hidup dia akan berubah dengan usaha sendiri. Dia akan ubah hidup keluarga dia untuk merasa semua yg dia belum mampu. Jadi dia bekerja keras and work for it!

2. Kelompok ke 2 jenis yg miskin negatif. Bila tengok best2 dikutuk,dikecam, orang itu nak menunjuk2 orang ini itu ini. Iri hati. Canang cerita sebar fitnah dan adu domba sana sini. Nida taknak ulas lanjut mereka ni.

Pada nida kelompok negative ni tak perlu ada medsos lagi bagus. Sebab medsos ni tempat untuk orang cari info dan sebar manfaat.
So memang medsos alu2 kan kita share gambar2, video2 dan lifestyle.
Kalau kita bersikap pembenci better kita hidup dalam dunia sendiri dan tak buat dosa kering.

Nida cakap macam ni kenapa tau?

Nida sendiri anak orang miskin. Mula dari umur 5tahun mula ingat dunia ni. Cerita nya penat. Arwah mak & ayah bukan mudah besarkan kami 9 beradik dengan hasil menoreh getah kongsi. Bukan kebun sendiri.
Jadi kami membesar dalam serba kekurangan.
Bila masuk sekolah menengah nida dapat sekolah di bandar keluar dari kampung. Bergaul dengan kebanyakan anak2 orang berkemampuan paling komang pun anak orang kerja kerajaan & makan gaji swasta.

Mereka lebih ada2 dan banyak memberi. Banyak membantu. Nida Mula kenal media sosial. Nida tanam cita2 dalam hati nak ubah nasib keluarga. Dari situ nida usahakan macam2 untuk berjaya.

Dan nida bukan nak menunjuk2 apa yg nida post di facebook ni untuk tunjuk & jadi bahan kelompok negative. Kita mungkin tak dapat bantu semua orang. Tapi sasaran nida adalah kelompok A yg nak ubah hidup. Sebab tu nida jadikan pinklovess sebagai platform untuk kita sama2 ubah hidup.

Betul nida bukan orang kaya lagi. Jauh sekali nak cakap dah berjaya. Perjalanan nida masih panjang. Nida selalu anggap dalam hidup ni, Selagi ada masa ia adalah 1 permulaan dan progress. Bangun setiap hari dengan cita2 dan permulaan sebuah perjuangan untuk ubah nasib keluarga dan orang2 disekeliling kita.

Semoga kejayaan positif milik kita semua yg nak berjaya dengan usaha sendiri.

Untuk kelompok kedua langsung nida tak nak amek kisah kecuali dorang follow nida dan baca posting2 nida dan mula ubah mindset dorang untuk lebih fikir positif.kalau tak, Apa dorang nak cakap kita ketap bibir dan jalan terus jer.

Sape sini rase dia orang kelompok 1 macam nida? Maybe kita boleh jadi kawan2 yg support each other.
Jangan lupa jawab salam.
Assalamualaikum.

P/s; Rindu nak balik kampung #throwback pic raya 2018

#lovesssangat #pinklovess #pinklovessbeautysolution #istericantikberkarisma

Leave a Reply

Open chat