SIHAT CERGAS

badan cergas banyak duit

Hallasan National Park Gunung Tertinggi Di Jeju Island

Hallasan National Park  Gunung Tertinggi Di Jeju Island

Sambil2 share sikit2 info ttg Hallasan dgn anak2 biz yang sedang berada di sana sekarang (#TRIAngelsTravel) sambil mengimbau kenangan mendaki Gunung Hallasan bersama anak2, 6 tahun nan lalu. (Uih, that long ar)

Hallasan ni gunung tertinggi Korea Selatan yang terletak di Pulau Jeju. Ada banyak hiking trail di Hallasan, dgn pelbagai difficulty levels.

Dan 2 trail je yang membawa ke puncak (puncaknya ada kawah) iaitu Seongpanak trail & Gwaneumsa Trail.

Kami dulu ikut Seongpanak Trail, trail yang terpanjang sejauh 9.6km sehala. Biasanya ambil masa 4.5 jam utk sampai ke puncak. Alhamdulillah we managed to clock out after 10 hours of gilir2 dukung budak. Hmm.. maybe tak.. husband aKak je yang menggilirkan diri beliau sendiri 🤭

Seongpanak trail ni boleh dikatakan ada 3 part : part 1, senang sangat. part 2, susah sikit. part 3, the final 3 km tu macam namateyy. Tapi bila dah dekat2 summit tu dah start ok balik.

Kalau takde masa nak berlama2, boleh try Eoseungsaengak trail, cuma 1.3km je sehala & boleh sampai ke Eoseungtaeng-oreum Summit. Tapi don’t underestimate… 1.3km di perbukitan tak sama dgn 1.3km di tanah pamah ni 🤭 (tp kalau powered by Shaklee tadek hal punya!).

Anyway… have fun in Jeju TRIangles!

#iReachTravel

Leave a Reply