Cara Ibu Hamil Ini Naikkan Bacaan Hb Daripada 9.5 g/dl Kepada 13.9 g/dl

Apabila berbadan dua dan melakukan check up bulanan di Klinik Kesihtan paras serta bacaan hemoglobin (HB) paling diambil berat. Hal ini kerana bahaya HB rendah yang boleh menyebabkan ibu menghidapi anemia atau komplikasi lain. 

Ada tiga perkara yang doktor atau jururawat akan periksa ketika check up bulanan. Pertama, bacaan tekanan darah, kedua warna air kencing dan ketiga adalah bacaan HB.

Bahaya HB rendah ini adalah kerana ia mampu membawa penyakit anemia lalu mengganggu bayi dalam kandungan seperti kelahiran pra-matang dan berat bayi tak mencukupi. 

Manakala bahaya HB rendah pada ibu pula seperti sentiasa lemah, mudah pening dan berkemungkinan mengalami komplikasi saat melahirkan nanti.

Apa Yang Dimasudkan Dengan Hb Rendah?

Ibu yang baru saja berbadan dua tentu tertanya-tanya apa itu HB? Hemoglobin atau HB ini merupakan protein dalam darah merah yang membawa oksigen dan ia disalurkan ke seluruh tubuh badan. 

Paras normal HB antara 12 hingga 15g/dl. Tapi biasanya bila megandung, paras HB ibu normal sedikit rendah iaitu 11 ke 12g/dl. Ia berlaku disebabkan perubahan hormon tatkala berbadan dua. 

Namun begitu, bahaya HB rendah adalah bila bacaan menjadi kurang dari 11g/dl.

Faktor Terjadinya Hb Rendah

Ada beberapa faktor yang menjadi punca HB rendah seperti:

  • Ibu penghidap thalesemia 
  • Kurang pengambilan zat besi, folat dan vitamin B 
  • Berlakunya perubahan hormon pada ibu hamil 
  • Berlaku kemalangan atau pendarahan hingga ibu kehilangan banyak darah

Rujukan : The Asian Parent

Seorang ibu hamil ini kongsikan kaedah beliau gunakan untuk beliau naikkan bacaan Hb daripada 9.5g/dl keoada 13.5gd/l. belaiu sebenarnya mengalami salah satu faktor terjadinya Hb rendah iaitu kekurangan nutrisi dan zat dalam diet harian. Ini berounca daripada semasa hamil, beliau asyik muntah dan tak lalu makan terutama trimester pertama kehamilan. Akhirnya, beliau mengambil Set Hamil Shaklee.

Set Hamil Shaklee Nutrisi Lengakap Untuk Ibu Hamil

Vitalea Iron Formula

Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Mempunyai patented Sistem Penyerapan Bioaktif utk memastikan peningkatan penyerapan asid folid kritikal. Membantu meningkatkan Hb ke paras normal semasa hamil bagi ibu yang mempunyai darah rendah.

B-Complex

B Complex Shaklee lengkap dengan 8 kumpulan B termasuk asid folik yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil.Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress ,menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa. Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam.

Vitamin C Sustained Release

Vitamin C Shaklee membantu meningkatkan sistem imunisasi badan. Penambilan bersama Vita-lea Iron Formula meningkatkan kadar penyerapan iron dalam tubuh.

Energizing Soy Protein

ESP Shaklee rendah lemak, bukan GMO dan protein biologi lengkap yang mengandungi kesemua sembilan asid amino penting.Protein yang berkualiti sangat membantu pertumbuhan yang baik. Ianya juga dikatakan kunci untuk melawan penyakit. ESP juga memberi ibu tenaga di mana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk. Ia juga memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat. Selain itu, protein ini juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi. Keperluan protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah. Keperluan protein ini semakin penting ketika memasuki trimester ke 3 .

Omega Guard

DHA atau nama saintifiknya, Docosahexaenoic, adalah sejenis asid lemak omega-3 poli tak tepu yang berantai panjang, dijumpai dalam setiap sel dalam badan. DHA adalah penting untuk perkembangan dan kefungsian otak, mata dan sistem saraf pusat. Semasa mengandung, janin yang seda ng membesar bergantung kepada ibunya untuk mendapat DHA yang diperlukan. Ini kerana DHA diperolehi daripada makanan yang dimakan, maka kandungan DHA dalam diet seseorang ibu menentukan sebanyak mana DHA yang dapat disalurkan kepada janin.

Credit to : DDS

Bukti Bergambar Hb Naik Daripda 9.5g/dl kepada 13.9g/dl


Ibu hamil ini sangat berpuas hati dengan Set Hamil Shaklee yang beliau ambil. Setiap kali pergi check up di Klinik Kesihatan, misi atau nurse akan puji dan selalu tanya macam mana beliau boleh maintain bacaan Hb yang sangat baik. Bukan itu sahaja, badan beliau lebih bertenaga, pergerakan dan jantung bayi stabil. Ibu dan bayi keduanya sihat.

Bagaimana Nak Daptakan Set Hamil Shaklee Anda?

Boleh terus hubungi Liya

Liya 019-9590635

Boleh call atau wasap ya.

FB: Daliya Mat Dari

Penghantaran seluruh Malaysia.

COD Puncak ALam, Meru, Kapar, Saujana Utama, Cahaya SPK, Ijok, Desa Seri Coafield dan Kuala Lumpur.

mamiligat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: