BERHENTI ROKOK-Bagaimana Isteri Boleh Membantu?

Tabiat merokok merupakan suatu fenomena masyarakat di mana kewujudannya boleh ditafsir dari pelbagai aspek. Antaranya adalah aspek hubungan sosial, persekitaran, risiko kebergantungan, risiko kesihatan dan lain-lain lagi. Kita dapat melihat orang merokok di merata tempat sama ada di kampung, bandar dan sebagainya. Dari aspek sosiobudaya, masyarakat menjadikan kelakuan merokok sebagai satu cara hidup, iaitu merokok dijadikan ukuran status kedewasaan, kematangan dan kesediaan memikul tanggungjawab khususnya di kalangan orang lelaki

Apa Itu Rokok?

Rokok adalah silinder dari kertas berukuran panjang antara 70 hingga 120 mm (bervariasi tergantung negara) dengan diameter sekitar 10 mm yang berisi daun-daun tembakau yang telah dicacah.

Rokok dibakar pada salah satu ujungnya dan dibiarkan membara agar asapnya dapat dihisap masuk ke kerongkong. Rokok biasanya dijual dalam bungkusan berbentuk kotak atau kemasan kertas yang dapat dimasukkan dengan mudah ke dalam poket baju atau seluar.

Sejak beberapa tahun terakhir, bungkusan-bungkusan tersebut juga umumnya disertai dengan amaraan dan nasihat kesihatan yang memperingatkan perokok akan bahayanya merokok, seperti kanser paru-paru, serangan jantung, kecacatan janin dan kerosakan yang teruk pada paru-paru.

Kesan Merokok Terhadap Kesihatan Dan Orang Sekeliling

Merokok seperti diketahui umum, sangat membahayakan kesihatan. Jika anda seorang perokok tegar, lebih baik anda mencuba untuk berhenti dari tabiat buruk anda tersebut. Antara bahaya rokok ialah;

 1. Penyakit jantung
 2. Penyakit paru-paru
 3. Kanser paru-paru
 4. Kerosakan salur pernafasan
 5. Diabetes
 6. Penurunan kadar antibodi dalam badan
 7. Mengurangkan kadar antioksidan dalam badan
 8. Kamser esofagus
 9. Penyakit mulut
 10. Gangguan pada pembentukan janin
 11. Masalah metabolik dan penurunan tahap kesihatan diri dan orang sekeliling

Cara Berhenti Rokok Dengan Mudah

Berikut adalah beberapa cara terbaik untuk berhenti merokok dengan cepat.

 1. Kuatkan niat tingkatkan azam
  Bagi seseorang yang sudah ketagih rokok, berhenti merokok memang akan terasa sangat sukar. Meskipun hanya 15 minit, pasti akan terasa sangat sukar. Tapi bukan bererti anda tidak dapat berhenti merokok, tidak ada yang tak mungkin di dunia ini. Langkah pertama yang harus anda lakukan jika berazam untuk berhenti merokok adalah dengan menguatkan niat dan tekad anda untuk berhenti merokok.
 2. Minta bantuan kawan dan keluarga
  Beritahu keinginan anda untuk berhenti merokok kepada keluarga dan kawan anda. Dapatkan dorongan dari keluarga dan kawan baik untuk berhenti merokok, minta mereka untuk selalu mengingatkan bahaya merokok untuk kesehatan tiap kali keinginan anda untuk merokok datang . Dan minta para keluarga dan kawan yang perokok untuk tidak merokok di depan anda atau meninggalkan rokok di depan anda. Ini boleh menjadi salah satu permulaan yang baik untuk berhenti merokok.
 3. Set target untuk mula berhenti
  Jika anda sudah memutuskan untuk berhenti merokok, pastikan ada target waktu untuk benar-benar dapat berhenti merokok. Anda tidak boleh terus berhenti begitu saja, kerana ianya sangat sukar . Anda sepatutnya mengurangkan rokok sedikit demi sedikit, namun anda juga diharuskan untuk menentukan waktunya. Pasang target waktu sekitar 3-4 minggu untuk betul-betul dapat berhenti merokok. Lama-kelamaan, anda tidak lagi rasa ketagih untuk merokok.
 4. Sibukkan diri dengan aktiviti
  Mulakan hari pertama untuk berhenti merokok dengan cara menyibukkan diri anda dengan pelbagai aktiviti. Elakkan diri anda berada dalam keadaan kesunyian kerana ia akan mendorong untuk merokok. Lakukan aktiviti seperti bersukan, berenang, berkebun, bercucuk tanam, mengemas rumah ataupun apa-apa aktiviti yang dirasakan sesuai untuk melupakan rokok. Apabila anda sibuk, semestinya anda akan lupa untuk merokok.
 5. Sibukkan diri selepas makan
  Kebanyakan perokok akan rasa ketagih untuk merokok selepas makan. Untuk elakkan masalah ketagihan rokok selepas makan, cuba menyibukkan diri seperti menggosok gigi atau berjalan-jalan. Walaupun agak berat untuk dielakkan, lama-kelamaan anda pasti dapat melakukannya
 6. Minum air masak dengan banyak
  Amalan meminum air masak dengan banyak dapat membantu membuang racun dan toksin rokok dari badan anda dengan cepat. Selain itu juga, air masak sememangnya sangat penting untuk tubuh manusia, di mana kita harus meminum sekurang-kurangnya 8 gelas air masak sehari.
 7. Hindari tempat ada asap rokok
 8. Elakkan diri berada di tempat orang merokok kerana bau asap rokok juga akan menyebabkan anda rasa ingin merokok. Bagitahu kawan dan ahli keluarga yang merokok supaya tidak merokok di depan anda.

Bagaimana Isteri Dapat Membantu Suami Berhenti Rokok

Isteri merupakan orang yang paling rapat dengan suami dan akan sentiasa menyokong apa sahaja yang dirancang atau dilakukan oleh suami. Peranan isteri sangat penting untuk membantu dan memberikan sokongan kepada suami yang hendak berhenti rokok. Sokongan yang padu dari segi kata-kata semangat dan sokongan moral sangat diperlukan oleh seorang suami daripada isterinya. Selain itu, isteri juga boleh memberikan bantuan dengan membelikan supplemen yang tinggi antipksidan yang mana sangat berkesan dan terbukti secara klinikal dapat membantu proses berhenti rokok tanpa menggunakan alternatif ubat dengan berkesan.

3 Cara Supplemen Tinggi Antioksida Dapat Membantu Berhenti Rokok

Vivixmendetoxkan nikotin dari dalam darah, organ, otak, dan tempat lain. Bila nikotin berkurangan, rasa ketagih pada nikotin pun hilang.

Orang merokok merasakan satu perasaan bila dia menghisap rokok. Sebab itu bila dia berhenti merokok, otak dia rasa lain macam dan memanggil-manggil untuk dia merokok balik bagi mendapatkan semula perasaan itu. Vivix boleh memberikan perasaan tu, jadi bila dia minum Vivix, dia tak rasa terpanggil nak merokok.

Vivix mengurangkan simptom withdrawal bila berhenti merokok. Simptom withdarawal sememangnya teruk, sebab itu orang yang berhenti merokok secara tiba-tiba, dia kena macam-macam penyakit. Senang cakap,  badan ‘terkejut’ dengan keadaan yang dia tidak biasa (tiada sumber nikotin dalam badan). Insya-Allah dgn Vivix boleh redakan kejutan tu.

Testimoni Berhenti Rokok Dengan Vivix Shaklee

Bagaimana Isteri Yang Nak Bantu Suami Berhenti Rokok Nak Dapatkan Vivix?

Boleh terus hubungi Liya ya di talian berikut;

Call/whatsapp : www.wasap.my/60199590635

Penghantaran Seluruh Malaysia

COD Puncak Alam, Saujana Utama, Ijok, Desa Seri Coafields, Cahaya SPK, Kuala Selangor, Kuala Lumpur.

Fllow Liya di Ig; @liyashaklee

Facebook: Daliya Mat Dari

mamiligat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: