BERAPA JUMLAH VITAMIN C DIPERLUKAN BADAN?

BERAPA JUMLAH VITAMIN C DIPERLUKAN BADAN?

Vitamin C, juga dikenali dengan nama saintifiknya – asid askorbik, adalah sejenis vitamin larut air. Ia tidak disimpan dalam jumlah yang besar dalam badan – sebarang lebihan akan dikumuh melalui air kencing. Sesetengah haiwan berkeupayaan menghasilkan vitamin C tetapi manusia perlu mendapatkan vitamin ini daripada makanan atau suplemen kesihatan yang diambil secara oral.

Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik vitamin C:

  1. Buah-buahan: Jambu batu, betik, buah sitrus (seperti oren dan limau gedang), kiwi dan strawberi.
  2. Sayur-sayuran: brokoli dan tomato.

Kepentingan Vitamin C

Vitamin C adalah penting untuk pelbagai fungsi fisiologi seperti pembentukan kolagen – sejenis protein yang memberikan struktur kepada tulang, rawan, otot dan saluran darah. Selain itu, vitamin C juga dikenali sebagai antioksida semula jadi yang membantu melindungi sel daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

Manusia yang kekurangan vitamin C, tidak boleh menggantikan kolagen di dalam badan mereka. Dengan itu, pelbagai jenis tisu dalam badan menjadi rosak dan ini membawa kepada penyakit skurvi (gusi yang bengkak berdarah dan kemerahan, penyembuhan luka lambat serta kehilangan gigi). Pada masa kini, kekurangan vitamin C dan skurvi adalah jarang berlaku. Gejala kekurangan vitamin C hanya berlaku jika pengambilan vitamin C adalah kurang daripada kira-kira 10 mg / hari untuk beberapa minggu.

Sumber : KKM

Apa Yang Kita Perlu Tahu Tentang Vitamin C

 

Antioksidan seperti vitamin C mampu mengekalkan keanjalan dan keremajaan kulit.

 

Kajian menunjukkan bahawa vitamin C mampu menurunkan tekanan darah. Dengan pengambilan vitamin C, ia membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan juga ‘hypertension”

 

Badan kita tidak mampu menghasilkan Vitamin C. Jadi, kita perlu mengambil vitamin C setiap hari untuk kesihatan badan.

Kta digalakkan makan buah oren berbanding minum jus oren kerana jus tidak mengandungi fiber sepenuhnya dan ada tambahan gula dan air.

Pilihan Vitamin C Terbaik

Pilihlah Vitamin C yang natural, selamat dan berkesan. Yang paling penting, Vitamin C tersebut ada pelepasan berperingkat atau “sustained release’ supaya tidak berlebihan dan dibuang daripada badan.

 

Shaklee mempunyai vitamin C sustained release iaitu pelepasan berperingkat yang dapat melepaskan 500mg vitamin C dalam masa lima jam untuk meningkatkan penggunaan vitamin C dan mengurangkan pembaziran. Selain itu, Vitamin C Shaklee diperkayakan dengan 120mg bioflavanoid sitrus untuk meningkatkan lagi keberkesanannya. Tambahan pula, ia vitamin C yang semulajadi yang diperoleh daripada ekstrak jagung. Sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif.

             

Sebiji tablet Vitamin C Shaklee  bersamaan 7.5 buah oren. Wow!

Berapa Jumlah Vitamin C Yang Perlu Diambil?

Menurut recommendation, dia recommend 3000mg Vitamin C sehari tau korang. Of course bukan ambik 3000mg tu serentak tapi ia adalah jumlah dalam sehari. Camne tu?Kalau kita pun nak plan untuk increase Vitamin C intake kita kepada 3000mg sehari;

Caranya adalah dengan mengambil 2 biji Vitamin C sebanyak 3 kali sehari: pagi, tengah hari & malam. Contoh, Liya ambil Vita C organik by Dr. Forrest.1 biji bersamaan 500mg Vitamin C. So, 2 biji Vitamin C membekalkan 1000mg.

Info: Setiap biji Vitamin C ini akan melepaskan 100mg Vitamin C ke dalam tubuh kita setiap jam selama 5 jam, untuk selesaikan pelepasan 500mg bagi setiap biji tu. So kalau ambil 2 biji, dapatlah 200mg setiap jam selama 5 jam. Total 3000mg.

Baca lanjut di sini :VITAMIN C DAN CORONAVIRUS

Bagaimana Mendapatkan Vitamin C Anda?

Untuk dapatkan vitamin C dengan harga promosi dan special gifts, boleh terus hubungi Liya di talian;

019-9590635

Pengahantaran seluruh Malaysia

COD: Puncak ALam, Meru, Kapar, Kuala Selangor, Ijok, Kuala Lumpur

 

mamiligat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: