BELAJAR DAN BISNES? PELAJAR INI BERKONGSI TENTANG PENGALAMAN BISNES SAMBIL BELAJAR.

BELAJAR DAN BISNES? PELAJAR INI BERKONGSI TENTANG PENGALAMAN BISNES SAMBIL BELAJAR.

Perkongsian Pelajar Universiti Tentang Pengalaman Bisnes Sambil Belajar

Fatin Amira seorang pelajar  universiti berjiwa besar. Punya harapan dan impian setinggi gunung. Walaupun seorang yang sangat sibuk di kolej dan universiti kerana terlibat dengan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP), Atin terus kekal bersemangat untuk memulakan bisnes wlaupun sangat sibuk belajar dan timbunan tugasan rasmi. Ikuti perkongsian yang menarik daripada Atin, Supervisor Shaklee Malaysia!

Saya perkenalkan diri saya dulu. Saya Fatin Amira, 21 tahun, pelajar Universiti Sains Malaysia (USM) Degree Science Education. Boleh panggil Atin. Atin anak pertama daripada 3 orang adik beradik. Saya bukan orang yang senang. Mak saya hanya cleaner, ayah saya sakit, jadi dia buat kerja sendiri di rumah. Atin mula kenal Shaklee daripada kawan Atin, roommate Nurmie.

Bila Atin mulakan bisnes Shaklee? Sebenarnya Atin daftar ahli Shaklee pada 2017. Masa tu kawan ajak, disebabkan dia kawan baik Atin, saya support dia walaupun Atin tak tahu apa-apa pasal bisnes ni. Dan masa tu muka Atin breakout teruk. Jadi Atin tengok ramai consume Shaklee dan ramai yang berjaya. Atin hanya pengguna Shaklee masa tu. Masa tu nak daftar ahli mahal, tak macam sekarang. Nak daftart pon pakai duit orang. Ye, Atin memang tak ada duit masa tu. Tapi Alhamdulillah, berjaya daftar juga.

Bermula Dengan Guna Sahaja

Setahun Atin consume Shaklee. Atinberada dalam d2d, Atin masih tak nampak Shaklee ni boleh pergi jauh. Sampai la satu masa Nurmie berjaya. Bila kawan berjaya, mesti kita akan percaya kan. So, bermula laa Atin dengan Shaklee. Atin betul-betul buat bisnes Shaklee bermula bulan Disember 2018. Masa tu Atin sorang, tak ada team. Bulan tu Atin cuba fokus bisnes. Alhamdulillah, Atin dapat income 2 angka. Bulan kedua. Ada promo ESP, Atin berjaya jual lebih 12 tong ESP. Dan dapat 600++ uv (point) sendiri. Masa tu Atin percaya yang Atin boleh buat bisnes!

Dan Atin whats app upline dan tanya macam mana nak mula bisnes macam Nurie. Mie cakap BINA TEAM! So Atin ikut laaa apa Mie cakap! Mula bulan Februari, Atin bina team. Allah hantar ramai sangat dalam team Atin. Ramai nak masuk. Setiap bulan lebih 5 orang akan daftar! Tapi sayangnyaaa, ramai juga yang hilang. 3 bulan Atin bina team. Dan ramai yang menghilang! Masa tu Atin hampir give up!

Ambil Kekuatan Daripada Mentor

Nurmie, upline Atin. Beliau pelajar universiti (UPM) yang memegang tangga leader,  Senior Coordinator dengan income 5 angka sebulan. Wow!

 

Atin whats app upline lagi untuk tanya. Mie, kenapa jadi macam ni. Susahnyaa Mie. Mie pesan satu je. Yang buat Atin ingat sampai sekarang. “Orang yang ada dengan kita sekarang ni, takkan kekal dengan kita, melainkan dia betul-betul nak buat bisnes sampai berjaya, teruskan bina team, doa betul-betul dengan Allah. Kita tak tahu siapa Allah nak hantar kepada kita”

Start dari haritu, Atin ubah cara Atin doa. Atin doa ” Ya Allah hantarkanlah leader-leader yang boleh aku bantu dan dia ingin dibantu! Dan hantarkan leader-leader yang akan buat Shaklee sampai mereka jadi Master Shaklee!” Start haritu, Atin perasan, susah sangat Allah nak hantar ahli baru kepada Atin, tak macam selalu. Atin pelik, tapi Atin percaya DOA! Allah nak kasi apa Atin minta. Dan start haritu laa. Allah hantar kan leader-leader yang sangat aktif sekarang!  Lebih daripada 10 orang leader Atin yang aktif. Walaupun dalam team ada lebih 40 orang. Tapi kalau kita dapat 1000 org aktif pon dah cukup berbanding 10000 yang tak aktif. Atin bersyukur.

Ujian Tanda Allah Sayang

Doa Atin Allah makbul tetapi panas tak semestinya hingga ke petang. Perjalanan Shaklee Atin tak seindah orang lain. Allah kasi Atin team yang besar ahli yang aktif. Tapi Allah uji sales Atin tak ada. Kita tahu kalau sales kita takda, kita tak layak dapat bonus kan. July, 29 hb, Atin hanya ada 13 puv! GUV (group points) Atin tak sampai 1000. Atin tak layak pecah bonus pun.

Atin whats app Mie lagi. Atin mengadu pada Mie, Atin tak pernah rasa seteruk ni! Atin tak pernah rasa semua effort Atin Allah tak tolong langsung ni. Atin buat semua benda Mie! Posting, buat status!No one balas!No one!! Malam tu Atin mengadu kat Mie. Atin menangis! Sebab Atin tak boleh tunjuk Atin lemah kepada team. Atin tak nak diorang lemah. Atin perlu kuat untuk diorang. Kalau leader lemah! Anak confirm akan give up! Atin still kuat dalam team. Buat macam takde apa berlaku!

Alhamdulillah, last minit bulan lepas. Allah kasi cust last minit!. Bersyukur, Atin dapat tebus bonus. Walaupun sikit. Atin ada mindset yang Atin rasa Atin tak mampu buat, Atin tak yakin pada diri. Dan Mie selalu bebel dekat Atin .Hahaha.. Mie bebel tu memang selalu dah Atin kena. Thanks Nurmie Sebab selalu bebel! Ada satu malam Mie whats app. Malam tu Mie bukan bebel dah. Malam tu dia tegas dengan Atin . Malam tu Mie cakap kat Atin . Atin!! Mulai harini, Mie tak nak dengar lagi Atin tak boleh, Atin tak yakin. Malam ni buangggg semuaaaa nyaa!! So, mulai detik tu, Atin buang semuanya. Atin langgar semuaaa nyaa. Buat je Fatin, jadi tak jadi belakang cerita! Buat! Yakin!

So, awal bulan ogos! Mie whats app Atin, Atin! Bulan ni WAJIB naik Supervisor! Boleh ke tak boleh! Wajib Supervisor! Malam tu, Atin jawap dengan Mie. Mie! Atin yakinnnn!  Atinn bolehh!! 4 hari awal bulan, sales okey. Masuk hari berikut nyaaa. Allah uji. Sales personal stop, sales group stop. Semuaanyaaa tak berjalan. Anak-anak usaha. Atin usaha. Atin nampak. Tapi Allah tak kasi. Allah uji lagi! Atin buntu! Atin cakap dalam hati! Fatin!!!! Do something!! Do somethingg!! Dan satu malam Atin bangun tahajjud Atin merayu kat Allah. Sebab Atin tahu. Takde kuasa lain yang boleh gerakkan sales Atin. Atin cakap Ya Allah.Aku nak Supervisor bulan ni!. Anak-anak aku semangat Ya Allah. Kasi rezeki untuk mereka Ya Allah. Jangan uji mereka macam kau uji aku. Aku merayu. Sebab Atin takut sangat anak-anak Atin tak kuat kalau diuji macam Atin!

Kekutan Hanya Dari Allah

Dan selepas tu Atin betul-betul jaga hubungan dengan Allah. Antara amalan yang Atin tak tinggal. Al-Waqiah pagi malam, Al-Mulk, Istigfar 1000 x, sedekah RM1 satu hari. Dan Allah kasi Atin idea dari orang lain. Buat merdeka sales!Atin buat poster, sebab Atin yakin bila ada poster orang percaya. So, mula 10 hari terakhir nak closing. Sales TEE (team Atin) meningkat. Mendadak. Sampai Atin speechless. Setiap hari Atin sedekah. Atin tunggu apa Allah nak kasi harini. Allah takkan rezeki kat Atin. Tapi dia kasi rezeki kat anak-anak team Atin. Dan itu sebenarnyaa rezeki untak Atin!

Rank Up Supervisor

Dannn Alhamdulillah. Sekarang seketul Fatin Amira dah naik rank Supervisor! Atin sangat-sangat bersyukur. Dan sekarang menangis sambil taip. Hadui seketul Fatin hahaha. Atin sangat suka semangat anak-anak team Atin sekarang. Dan Atin tekad! Atin nak lahirkan ramai master dalam team Atin! Bukan SV! Tapi master!! Diorang ada dengan Atin dari Atin hanya seorang SID (Shaklee Independent Distributor)! TAPI SEKARANG DAH SUPERVISOR!

Strategi Di Universiti

Okey sekarang macam mana strategi Atin di univesiti! Atin hanya fokus kepada pelajar. Atin masuk semuaaa group yang ada. Atin ada join banyak program. Bila ada program diorang akan buat whats app group. So, dalam tu laa Atin akan post pasal Shaklee. Tentang ambilan ahli baru! Senang?Tak sesenang tu. Atin kena bash dalam group. Atin kena perli dalam whats app group. Atin pernah kena marah. Atin pernah kena kick dari group. Semuaa atin kenaaaa. Apa jee takkena. Dengan kawan-kawan? Lagi laaa. Apa atin buat?

“Fatin! Orang yang mengata kau adalah orang yang dibelakang kau! Kau jauh lebih hebat daripada mereka! Jalan terus Fatin! Kau buat untuk kau dan keluarga, bukan diorang!” Keep bagi semangat kepada diri. Atin tak target kawan-kawan sendiri untuk masuk ahli. Sebab kawan2-kawan ni, dia nak tengok bukti dalam diri kita. Susahkan nak buktikan bila kita masih sorang-sorang. So, jangan fokus pada diorang. Just cari orang yg betul-betul nak buat bsnes je! Atin tiada strategi luar biasa. Atin hanya follow leader Atin.

Atin hanya buat apa yang Atin diajar. Atin pernah ajak kawan Atin. Apa kawan Atin cakap?” Kalau masuk under kau, nanti kau kaya la, aku org bawah je”. Masa tu Atin tersentap. Kalau macam tu laa pemikiran yang ade pada Atin. Atin takkan mula bisnes kot! Atin akan terus tak ada income. Sebab Atin tahuuu, bisnes tiada yang mudah. Memang kena mula dari bawah! Kalau Afikir, kalau aku buat bisnes. Mie akan kaya lagi laa. Memang smpai kesudahhh Atin kan jana income 4 angka sebulan!

Apa Atin Buat?

So, apa Atin buat!? Mulakan bisnes dari bawahhh Atin! Dan kau pun akan berjayaaa! So, untuk student universiti, Atin nasihat kan. Supaya bersabar dan kena terus konsisten. Kalau kita tak konsisten, kita takkan dapat. Sebab bila nak dibandingkan, Abel, Alya semuaa cepat. Sekejap jee terus Supervisor. Atin? Lambat! Tapi Mie selalu pesan! Rezeki ontime! Jangan bandingkan. Lebihkan bersyukur.Hari-hari kira nikmat yang Allah berikan.

Nasihat Atin Kepada Leader

Nak jadi leader ni. Apa atin belajar adalah kekuatan tu sendiri kot. Kalau diri sendiri tak kuat dan tak yakin, semua takkan berjaya. Kita perlu kuat dari dalam. Wujudkan sifat leader yang sebenar dalam diri. Leader bukan lemah. Bukan mudah give up! Bukan cepat mengalah!. Tanamkan sifat yakin! Boleh! Kuat! Percaya diri! Kemahuan yang tinggi! Cita-cita yang tinggi.

Dan satu tips yang Atin ajar team Atin.Target masuk bisnes Shakee, bukan target nak apa bulan depan. Tapi target nak apa 3 tahun akan datang. Nak apa 5 tahun akan datang dalam bisnes Shaklee ni. Nak kereta? Nak rumah? Target jauh. Supaya bila kita jatuh bulan ni. Kita masih rasa kita masih ada harapan. Sebab apa? Sebab cita-cita kita masih belum gagal! Cita-cita kita nak capai 3 tahun akan datang.Ni baru bulan pertama. No hal laa. Biasa la gagal mula-mula. Dan gagal harini bukan bermaksud gagal selama-lamanya. Dan kejayaan seseorang tu datang tepat pada masanyaa! Alhamdulillah.

Nak Rasai Juga Kejayaan Macam Atin?

Liya tahu diluar sana ramai sangat budak U, pelajar universiti dan anak muda yang nak mulakan bisnes dan tercari-cari peluang untuk buat bisnes walaupoun masih tengah belajar.

Jika anda ada perasaan sedemikian, andalah orang yang Liya cari!

Terus hubungi Liya untuk kita chhit chat tepi. Peluang bisnes menanti anda. Liya kan guide dan jadi mentor anda.

Siapa Liya? Your Bisnes Mentor! Ingat ni.

Liya 019-9590635

Follow Ig & Fb : Daliya Mat Dari

mamiligat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: