SIHAT CERGAS

badan cergas banyak duit

Bahaya Perangkap Personal Loan

Bahaya Perangkap Personal Loan

Perangkap Personal Loan

Ramai yang tak tahu profit rate (interest) loan atau financing ni ada 2 jenis.

– Flat rate
– Fixed rate

Flat rate ni biasa digunakan untuk personal loan dan car loan.

Fixed pulak biasanya untuk housing loan dan asb financing.

Bila kita tengok rate personal loan biasanya 4% untuk penjawat awam. Nampak macam rendah bukan? Tapi tahukah anda flat rate tersebut tidak setaraf dengan fixed rate yg sama iaitu 4%

Formula mudah untuk compare flat rate dengan fixed rate adalah flate rate tersebut kali kan dengan 2.

Jika anda ambil personal loan dengan rate 4% ini bermakna ianya sama dengan fixed rate 8%

.
So rasa2 korang banyak ke sikit? Kalau boleh elakkan lah ambil personal loan ni. Tak bagus untuk kewangan korang. Sekian.

Leave a Reply