SIHAT CERGAS

badan cergas banyak duit

Anak Muda 21 Tahun Dah Buat ASB financing Pinjaman Buat Duit

Anak Muda 21 Tahun Dah Buat ASB financing Pinjaman Buat Duit

: Paling gembira kalau dapat klien macam adik ni. Nak tahu kisah adik ni?

Alhamdulillah thumma alhamdulillah…

•••

Umurnya baru 21 tahun. Jumpa saya masa baru kerja 3bulan. Dia excited sangat nak buat A$BF. Lepas saya buat semakan tentang #tahap kewangan dan apa #matlamat kewangan dia untuk 5,10, 20 dan 30 tahun akan datang masa tu saya tahu dia tak bagus lagi buat A$BF ni.

Walaupun sebenarnya memang boleh sangat saya nak close dia buat A$Bf, tapi saya nak dia ikut #TertibKewangan yang betul.

•••

Jadi saya ceritakan tentang #5PillarKewangan

1️⃣ Cipta

2️⃣ Urus

3️⃣ Lindung

4️⃣ Labur

5️⃣ Agih

•••

Saya bagitahu dia tak settle lagi bahagian lindung. Jadi kena ada perlindungan dulu. Bahagian urus pun tak settle lagi sebab takde emergency fund lagi.

Jadi saya buatkan quotations hibah. RM50 sebulan, pampasan RM180,000.

Murahkan?

Maaf kalau ada yang nak. Produk tu dah tamat 2bulan lepas. 😌

•••

Bagusnya adik ni, dia siap buatkan hibah untuk mak dia. RM58.50 sebulan dapat pampasan RM50,000. Produk ni orang yang sakit pun boleh apply.

Maaf sekali lagi. Produk ni dah tamat.

Tapi kalau ada yang nak, saya boleh cuba buatkan quotations ikut keperluan kewangan anda. Roger-roger je. Gittuw…

•••

Okay sambung balik. Lepas hampir 3bulan tak jumpa, dia wasap nak jumpa saya balik.

Dia dah ada emergency fund, dah ada hibah.

Alhamdulillah, masa terbaik untuk apply A$BF pulak.

•••

Saya buatkan game plan untuk dia dapat RM23,000 #TUNAI untuk deposit rumah. Lepas tu buatkan game plan untuk dapatkan lagi RM23,000 untuk buat simpanan #kahwin kot-kot jumpa jodoh awal 👰🏼

DAN

Paling bagus, dia nak pairing kan A$BF tu dengan investment dari Unit Trust sebagai dana persaraan ‼️

•••

Pergh power #wawasan anak muda berumur 21 tahun ni!

🎤 Andai dapat, ku undurkan putaran dunia 🎼

(Ada sesiapa nyanyi ke tu?) 🤣 Jangan risau. Walaupun umur kita dah meningkat masih belum terlambat untuk bermula okayyy…

•••

Kesimpulannya dari perjumpaan kami kali kedua ni:

1. Emergency fund 3bulan gaji

2. Perlindungan pendapatan RM180,000 bernilai RM50 sebulan

3. Deposit rumah RM200,000

4. Tunai RM23,000 untuk kahwin

5. Pelaburan Unit Trust untuk dana persaraan dalam anggaran RM144,797

•••

Pergh! Seronokkan dalam umur 21 tahun dah settle semua ni?

P/s: Disclaimers: Kiraan ini semua adalah berdasarkan pengalaman saya dan tak mewakili mana-mana institusi. Sekiranya berminat untuk saya bantu rancang kewangan anda boleh hubungi saya. 😁

#NoTelDekatBio
#TheKubis
#IYCSB
.
.

Leave a Reply