SIHAT CERGAS

badan cergas banyak duit

8 Cara Tingkatkan Sales Produk Anda Dengan Mudah

8 Cara Tingkatkan Sales Produk Anda Dengan Mudah

Macam mana perkembangan bisnes anda? Makin padu? Makin power? Atau sebaliknya??

Hari ni saya nak share sikit ilmu tentang 8 Tips Untuk Tingkatkan Sales. Kalau bisnes anda sendu je sales tu, haa saya sarankan untuk baca ilmu yang saya nk kongsikan ni.

Mencari orang baru untuk membeli produk atau perkhidmatan anda adalah bahagian penting dalam keseluruhan proses jualan. Ini mungkin sukar untuk sesetengah orang, tetapi jika matlamat anda adalah untuk meningkatkan jualan, maka anda perlu memikirkan strategi jualan mana yang akan berkesan untuk pelanggan sasaran anda.

Adakah anda mempunyai produk yang hebat tetapi tidak mendapat pelanggan yang betul untuk membelinya?

Adakah anda tidak pasti bagaimana untuk mendekati pelanggan anda?

Gunakan strategi, tips dan teknik jualan berikut untuk mendapatkan lebih banyak pelanggan yang betul yang akan membeli produk anda.

1) People Buy Benefits .

Orang tidak membeli produk, mereka membeli hasil produk yang akan diberikan. Mulakan proses anda untuk mengenal pasti pelanggan ideal anda dengan membuat senarai semua manfaat yang akan dinikmati oleh pelanggan anda dengan menggunakan produk atau perkhidmatan anda.

2) Clearly Define Your Customer .

Siapakah orang yang kemungkinan besar akan membeli produk anda dan membelinya dengan segera? Buat avatar pelanggan itu.
Tanya soalan khusus seperti:
Berapakah umur?
Lelaki atau perempuan?
Berapa banyak wang yang mereka buat?
Apakah tahap pendidikan mereka?
dan lain2 yang berkaitan..

3) Identify The Problem Clearly .

Apakah jenis masalah yang pelanggan anda dapat selesaikan? Jika anda telah mengenal pasti pelanggan anda dengan betul, orang-orang ini akan membayar anda untuk menyelesaikan masalah mereka.
– Kadang-kadang masalahnya jelas.
– Kadang-kadang masalahnya tidak jelas.
– Kadang-kadang masalah tidak wujud untuk pelanggan. Sekiranya masalah itu tidak wujud, pelanggan tidak akan membeli produk anda.

4) Develop Your Competitive Advantage .

Anda menentukan kelebihan daya saing anda, sebab untuk membeli produk atau perkhidmatan anda, dari segi benefits, apa pelanggan anda dapat menikmati daripada membeli produk atau perkhidmatan anda yang mereka tidak dapat sepenuhnya daripada pesaing anda .
Fokus pada benefits yang menjadikan produk anda lebih baik daripada yang lain.

5) Sometimes, You Will Have To Cold Call.

Prospek potensi “Cold Call” boleh membuat anda kecewa. Sama ada anda melakukannya secara peribadi atau di telefon, itu adalah tugas anda untuk memanaskan pelanggan yang berpotensi. Terutama jika produk anda baru.

6) Use Content And Social Media Marketing To Your Advantage.

Terdapat banyak lagi cara untuk mendapatkan produk anda kepada pelanggan anda berbanding sebelum ini. Anda boleh menggunakan media sosial seperti Facebook dan blog anda untuk kelebihan anda. Dengan membina hubungan dengan pelanggan anda melalui saluran ini, anda boleh mengakses lebih banyak orang berbanding sebelum ini.

7) Pick The Right Price .

Lakukan research pada pesaing anda untuk menentukan harga yang betul. Jika anda mempunyai produk berharga tinggi, untuk memberikan lebih banyak kualiti kepada pelanggan anda. Harga boleh ditentukan oleh “nilai yang dirasakan”.

8) Learn Proper Negotiation Techniques .

Perunding yang mahir biasanya agak prihatin untuk mencari penyelesaian atau susunan yang memuaskan kedua belah pihak. Mereka mencari apa yang dipanggil situasi “win-win”, di mana kedua-dua pihak gembira dengan hasil rundingan.

Itu saja perkongsian saya pada hari ni. Jadi anda dah bersedia nak tingkatkan sales bisnes anda?

Saya doakan semoga anda terus Maju dan Berjaya!

Leave a Reply