SIHAT CERGAS

badan cergas banyak duit

5 Sebab Tiada Sales Dekat INSTAGRAM

5 Sebab Tiada Sales Dekat INSTAGRAM

Lagi 2 bulan jer nak masuk era 2020! OMG! Faiz perasan tak? Huhu. Zaman dah berubah so Faiz pun tak boleh duduk diam je??

Kalau plan A tak okay, cuba B pulak..Sifufbads advice , cuba spread ‘awareness’ brand Faiz dengan platform lain macam twitter, blog, Youtube. Tak boleh harapkan 1 platform je.

Antara social media paling top sekarang ni, Instagram! Walaupun dah lama bertapak, masih ramai jugak yang buat ‘5 dosa’ ni.. Apatah lagi yang baru nak ‘merangkak’ kan?

So, apa 5 ‘DOSA’ tu? (Jom check mana tahu Faiz pernah buat!)

#1 – TAK KONSISTEN

Dah ada ig, kena la keep updating (posting)..Tak boleh seminggu 2x aja tau!.. Sekurang-kurangnya 1x sehari..Kalau nak cun, 3x sehari. Supaya orang kerap nampak kewujudan kita. Kalau tak bagi ‘ikan’ kita makan..Mati lah oii!

#2 – TAK RESPON PADA KOMEN

Kalau Faiz nak tahu, respond dekat komen boleh bantu bina relationship, engagement dan gain trust tau! Reply yang releven, jangan merepek pula! Hehe. Even brand besar mcm Watson tu pun respond komen2.. Barulah audiens rasa dihargai..Kena rajin okay?

#3 – GAMBAR LOW QUALITY

No,no,no! Gambar yang Faiz nak post tu tak boleh nampak amateur ! 80% orang stop pada posting kte sebab gambar/video yang menarik dan clear..Guna phone jer pun boleh, lepas tu edit bagi ‘cun’’ sikit. Nak tahu apps apa?? Sifu share la! hehe

#4 – HASHTAG TAK RELEVAN

Mostly usahawan tak sedar, selalu TER letak hashtag yang tak relevan dgn apa yang mereka jual. Letak # yang takde kena mengena, kalau # competitor tu logic lah jugak. Contohnya, Faiz jual cake..Letak lah #dessertsedap #keklelehviral #cakebuktitinggi

#5 – SYOK SENDIRI

Selalu syok sendiri bila buat posting tu..Tak kaji pun apa orang nak , apa orang suka.. Asek promote barang je .Tak engaged sama audiens. Tu orang kata bisnes syok sendri , as bisnes person ni kena buat RnD..Baru ‘hidup’ bisnes tu…

Faiz pernah buat salah 1 ‘dosa’ macam atas ni? Hopefully lepas ni, jangan ulang lagi okay?

Jika Faiz rasa nak belajar teknik dan strategi yang proven untuk marketing di Instagram, sila hadir ke Missing Chapter IG Ads.

Leave a Reply