Guru sukan berisiko mendapat jeragat teruk?

Apa Itu Jeragat (Melasma)?

Jeragat ialah tompok-tompok kecil yang memenuhi bahagian muka anda seperti dahi, pipi, hidung, dan kawasan sekitar mulut. Tompok jeragat selalunya berwarna lebih gelap dari warna kulit asal dan ini menyebabkan tona kulit anda kelihatan tidak sekata. Bagi mereka yang berkulit cerah, kebiasaannya tompok jeragat akan berwarna coklat manakala mereka yang berkulit gelap pula akan mendapat tompok yang berwarna hitam. Jeragat bukan sahaja menjadikan wajah anda dipenuhi bintik-bintik hitam malah ianya juga menjadikan tona kulit anda tidak sekata. Kadangkala, saiz jeragat yang kecil ini akan kelama-lamaan membesar kemudiannya bercantum dengan jeragat yang lain dan akhirnya memenuhi setiap ruang di wajah anda. Ini menyebabkan wajah anda kelihatan tidak menarik dan gelap.

Apa Kata Pakar?

Jeragat ialah sejenis penyakit kulit yang tidak berbahaya. Memang tidak dapat dinafikan bahawa setiap orang pasti akan mengalami masalah kulit tanpa mengira peringkat usia. Terdapat lebih 3000 masalah kulit yang dapat dikesan oleh pakar dermatologi dan semuanya boleh memberi kesan terhadap penampilan dan keyakinan diri seseorang individu. Oleh itu, pakar kulit sangat menekankan rutin penjagaan kulit yang dilakukan secara konsisten bagi memastikan kulit anda bebas masalah kulit seperti jerawat, jeragat, kulit kusam dan kulit berminyak. Disamping itu juga pakar kulit mencadangkan pengambilan nutrisi-nutrisi penting untuk kulit seperti vitamin, mineral, dan pelbagai jenis antioksida untuk mengekalkan kulit yang sihat dan tanpa cela.

Apakah Punca-Punca Jeragat

Sinaran UV daripada matahari.

Sinaran ini akan tembus ke dalam kulit muka lalu menyebabkan kulit wajah bertindak menghasilkan pigment hitam (jeragat) yang berfungsi untuk mengelakkan sinaran uv itu tembus kedalam kulit lebih dalam sehingga boleh menyebabkan kanser kulit. Mengikut kajian antarabangsa, sinaran UV juga terhasil daripada lampu kalimantang. Majoriti wanita mendapat jeragat hasil daripada terdedah kepada lampu kalimantang di pejabat dan rumah.

Tekanan perasaan.

Tekanan ditempat kerja mahupun dirumah juga menjadi faktor terbesar dalam terhasilnya jeragat. Ini disebabkan oleh kadar RADIKAL BEBAS didalam badan meningkat apabila seseorang itu tertekan. Radikal bebas menjadi penyebab utama dari dalam badan sehingga menyebabkan terjadinya jeragat degil dan hitam diwajah.Radikal bebas akan membuat kulit wajah berinteraksi sehingga terhasilnya tompokan tompokan yang hitam dan gelap. Lagi tinggi kadar tekanan anda, lagi banyak jeragat anda akan muncul.

Persekitaran tercemar. 

Suka atau tidak, persekitaran kita sekarang sangat tinggi kadar pencemarannya. Sekaligus menyebabkan badan menghirup udara yang kotor. Udara tercemar ini akan meningkat kan kadar RADIKAL BEBAS dalam badan. RADIKAL BEBAS menjadi FAKTOR TERBESAR dalam penghasilan jeragat pada wajah.

Tersalah pakai Krim Anti Jeragat .

Ini antara perkara yang kerap terjadi. Niat dihati nak pulihkan jeragat, tapi akibat produk mengandungi bahan merbahaya, lain pulak jadinya pada kulit. Hati-hati dalam pemilihan sapuan dari luar. Kerana andai tersalah pakai produk, kulit lapisan luar akan jadi sangat nipis dan sangat sensitif kepada sinaran uv.

Sumber: Jeragat dan Masalah

Vitamin & Suplemen Selamat Berkesan Utuk Hilangkan Jeragat

GLA Complex

 

GLA Complex ialahvitamin untuk menstabilkan hormon. Jeragat berlaku apabila melanocytes (yang merupakan sel yang menyebabkan pigmentasi kulit) dirangsang oleh tahap progesteron dan estrogen yang tidak normal. Ini menyebabkan sel-sel ini menghasilkan tahap tambahan melanin (kompaun yang bertanggungjawab untuk pigmentasi kulit), menyebabkan perubahan warna kulit. Sebab itulah guna produk apa pun serba tak jadi. Maka, proses mestabilkan hormon sangat penting. Perlu dibuat terlebih dahulu. Stabilkan hormon!

ESP

Protein boleh membantu menghilangkan jeragat. Jika pengambilan protein seharian kita mencukupi, ianya dapat membantu tubuh kita menghasilkan sel-sel baru dan seterusnya membantu menyahkan jeragat di muka. Pengambilan ESP mampu membantu anda mendapatkan keperluan protein yang mencukupi seterusnya membantu anda mendapatkan kulit yang cantik dan siha

Vitamin C

Vitamin C merupakan vitamin yang sangat peting untuk kulit. Fungsi penting vitamin C dalam mengatasi jeragat ialah:

  1. Mencerahkan tompok jeragat dengan lebih efisien
  2.  Memulihkan sel kulit mati dengan aktif dan selamat
  3. Menyekat bintik hitam baru dari tumbuh semula
  4. Menghalang kulit mati kesan dari sinar UV
  5. Menjadikan kulit lebih anjal dan kesan “facelift”
  6. Memudarkan parut jerawat yang akan membentuk jeragat

Vitamin E Complex

Antara punca jeragat adalah bila kulit terdedah kepada cuaca yang terlalu panas (cahaya matahari). Kesan sinar UV bukan saja menyebabkan pigmentasi / jeragat malah boleh membawa kepada masalah kanser kulit. Kajian menunjukkan pengambilan vitamin E mampu menghalang sel rosak sebanyak 57%. Vitamin E akan meneutralkan kesan sinar UV yang merosakkan sel kulit.

Vivix

Vivix sangat tinggi dengan resveratrol & polifenol yang tinggi kandungan anti-oksidan.Sifat utama anti-oksidan untuk kulit ialah meneutralkan kesan tindakbalas kulit pada serangan seperti sinar UV, hormon tak stabil, bakteria dan sebagainya. Selain itu, antioksidan juga menghalang pegumpulan radikal bebas. Radikal bebas ialah sejenis sel yang rosak. Ini berlaku dalam proses penghasilan tenaga oleh sel. Vivix yang mempunyai 13 kali ganda lebih antioksidan dari produk lain di pasaran akan melindung dan merawat sel kulit dari rosak.

Testimoni Set Jeragat 

Masalah jeragat pasti dapat diperbetulkan dengan cara yang selamat dan berkesan. Jangan biarkan masalah ini berlarutan dan makin kronik.

Bagaimana nak dapatkan vitamin untuk jeragat ini?

Untuk dapatkan vitamin berkaitan masalah jeragat, boleh terus wasap Liya;

Daliya Mat Dari;

www.wasap.my/60199590635

019-9590635

Facebook: Daliya Mat Dari

Penghantaran seluruh Malaysia

COD Puncak Alam, Meru, Kapar, Saujana Utama, Ijok, Cahaya SPK, Kuala Lumpur

mamiligat

One thought on “Guru sukan berisiko mendapat jeragat teruk?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: